Dostupni linkovi

Talibani bi uskoro mogli formirati vladu


Mullah Baradar Akhund u sredini slike, sa grupom muškaraca tokom davanja video izjave 16. avgusta
Mullah Baradar Akhund u sredini slike, sa grupom muškaraca tokom davanja video izjave 16. avgusta

Talibani se bliže formiranju vlade u Afganistanu, dok se u isto vrijeme nastavljaju borbe u dolini Panjsir koju drže protivničke strane.

Militanti se suočavaju sa promjenom uloga iz pobunjeničke u vladajuću grupu, nakon što su prije više od dvije sedmice preuzeli kontrolu nad Afganistanom i nekoliko dana nakon što su Sjedinjene Države u potpunosti povukle svoju vojsku iz zemlje nakon 20 godina prisustva.

Brojne zemlje širom svijeta čekaju da vide ko će biti u vladi i da li će aktivnosti nove vlade biti u skladu sa obećanjima talibana da će biti umjereniji no za vrijeme vladavine 1996-2001. godine kada su nametnuli radikalni oblik islamskog zakona.

“Moramo im suditi na osnovu djela, a ne riječi”, rekao je 3. septembra generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

“Smatrat ćemo ih odgovornim u skladu sa onim što su obećali: o spriječavanju da Afganistan bude sigurno utočište za međunarodne teroriste, o ljudskim pravima, naročito pravima žena i slobodnom prolazu.”

Legitimitet nove vlade u očima međunarodnih donatora i ulagača biće ključan za ekonomiju koja se nalazi u raspadu dok se zemlja bori sa sušom i posljedicama konflikta koji je odnio živote 240.000 Afganistanaca.

Kako piše Reuters, novu vladuće voditi suosnivač talibana i politički šef Mullah Abdul Baradar, koji se unutar grupe smatra relativno umjerenim.

Njemu će se pridružiti Mullah Mohammad Yaqoob, sin pokojnog talibanskog osnivača i duhovnog vođe, kao i Sher Mohammad Abbas Stanekzai, član političke kancelarije u Dohi.

“Svi najviši čelnici stigli su u Kabul, gdje su pripreme u posljednjoj fazi kako bi se objavio sastav nove vlade”, rekao je jedan član talibana pod uslovom anonimnosti.

Drugi izvor je rekao da će se lider talibana Haibatullah Akhunzada fokusirati na vjerska pitanja i upravljanje u okvirima islama, prenosi Reuters.

Glasnogovornik talibana rekao je 3. septembra za AFP da se najava nove administracije neće dogoditi prije 4. septembra. Iako su talibani ranije govorili o svojoj volji da formiraju uključivu vladu, izvor blizak minitantima rekao je za Reuters da će se privremena vlada sastojati isključivo od talibana.

Talibani su ranije proglasili amnestiju za sve Afganistance koji su tokom rata sarađivali sa stranim snagama koje su ih i svrgnule ranije sa vlasti, re su rekli da pregovaraju sa svim “frakcijama” kako bi postigli dogovor o budućoj vladi.

Grupa je također obećala tolerantniju i otvoreniju vladavinu, no mnogi izvještaji navode da se sprovode pretresanja kuća i pogubljenja širom zemlje.

Usred nagađanja o tome kako će se nova talibanska vlada ponašati prema ženama, oko 30 žena izašlo je na ulice Kabula tražeći pristup obrazovanju, pravu na povratak na posao i ulogu u upravljanju zemljom.

“Sloboda je naš moto, čini nas ponosnim”, pisalo je na jednom od transparenata na protestima.

Ovaj protest je drugi u roku od dva dana tokom kojeg su žene tražile jednaka prava od novih vladara Afganistana.

Talibani su ranije rekli da će žene moći nastaviti svoje školovanje i raditi van kuće, što je bilo zabranjeno kada su talibani bili na vlasti zadnji put.

Sin avganistanskog 'Lava Panšira' ne odustaje od otpora talibanima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:42 0:00

XS
SM
MD
LG