Dostupni linkovi

Talibani tvrde da žele sporazum sa vladom Avganistana, uprkos nastavku borbi


Pregovarački timovi Avganistana i talibana u Kataru 18. jula 2021.

Lider avganistanskih talibana Maulavi Hibatulah Akunzada (Maulawi Hibatullah Alhundzada) izjavio je 18. jula da je njegov pokret, uprkos ratnim dejstvima protiv vladinih snaga, posvećen postizanju političkog rešenja radi okončanja višedecenijskog građanskog rata u Avganistanu.

Akunzada je naveo da talibani, "uprkos vojnim dobicima i napredovanju, snažno podržavaju političko rešenje i svaku priliku za uspostavljanje islamskog sistema".

Predstavnici talibana razgovaraju sa visokom vladinom delegacijom u Kataru o obnovi mirovnih pregovora koji su dugo u zastoju.

Ti razgovori su obnovljeni u subotu, a u nedelju je planiran nastavak. U Kataru je i američki izaslanik za Avganistan Zalmaj Kalilzad (Zalmay Khalilzad), koji je ranije izrazio nadu da će nasilje biti smanjeno, prenosi Beta pozivajući se na AP. Ipak, malo je znakova da je sporazum vlade i talibana blizu.

Talibani i dalje ratuju protiv vladinih snaga u više desetina oblasti, koje nastoje da zauzmu, dok hiljade Avganistanaca podnose zahteve za vize u nadi da će pobeći iz zemlje.

Oni strahuju da će definitivno povlačenje američkih i NATO snaga posle 20 godina, koje se privodi kraju, gurnuti ratom razorenu zemlju u još veći haos.

Talibani su vladali Avganistanom od 1996. do 2001. kada su zbačeni intervencijom međunarodnih snaga na čelu sa SAD.

XS
SM
MD
LG