Dostupni linkovi

Talas nasilja u Siriji odnio preko 100 života


Sirijski tenk u predgrađu Damaska
Sirijski tenk u predgrađu Damaska
U posljednjem talasu nasilja u Siriji ubijeno je najmanje 100 civila, prenijele su svjetske agencije, zbog čega je Crveni krst zatražio prekid vatre kako bi mogao da pruži pomoć stanovništvu.

Međunarodna intervencija poput one u Libiji, za sada je malo vjerojatna. Ujedinjeni narodi su u potrazi za humanitarnim koordinatorom u Siriji. Ban Ki-moon ističe da bi uloga koordinatora mogla biti i traženje političkog rješenja krize.

Međunarodni Crveni križ, zajedno s Crvenim polumjesecom, nastoji dogovoriti barem dvosatno dnevno primirje kako bi se moglo pomoći građanima pod opsadom i granatama, dostaviti hrana i ljekovi.

Dok se u samoj Siriji nastavlja krvoproliće, zapadne i arapske države pripremaju sastanak kontakt grupe pod nazivom „ Prijatelji Sirije“ 24. februara u Tunisu. Rusija je najavila da neće prisustovati tom sastanku, jer su na skup pozvani predstavnici opozicije, ali ne i predstavnici režima.

Pojedini analitičari smatraju da bi na tom sastanku mogla biti dogovorena konkretna vojna pomoć opoziciji.

„Ne vjerujemo da ima smisla sada omogućavati daljnju militarizaciju Sirije. Ne želimo da se spirala nasilja proširi. Treba izvršiti dodatni pristisak na Assada da odstupi, ako to ne učini, možda ćemo morati u obzir uzeti i dodatne mjere ", rekla je Nuland.

Prije nekoliko dana glavni tajnik NATO saveza Anders Fogh Rasmussen je izjavio kako Alijansa neće biti uključena u akciju protiv sirijskog režima. Od tada broj mrtvih, mahom civila, raste. Rijetki novinari koji izvještavaju iz Homsa izloženi su smrtnim opasnostima. Tako je život izgubila ratna repoterka Sunday Timesa Marie Colvin, žena koja je izvještavala sa brojnih ratnih područja širom svijeta. S njom je nastradao i francuski fotograf Remi Ohclik. Colvin je bila iskusna reporterka koja je izvještavala iz ratnih područja Kosova, Istočnog Timora, Čečenije, Šri Lanke. Sa kolegom je poginula kada je granatirana kuća u Homsu u kojoj je boravila.

Rusija i Kina, koje su stavile veto na rezoluciju UN o Siriji, protive se bilo kakvoj međunarodno intervenciji.

Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je da će sastanak u Tunisu pokazati da je Damask izoliran te je poslala jasnu poruku Moskvi i Pekingu, ali i drugima koji još nemaju stav o zaustavljanju nasilja u Siriji da su donosili pogrešne poruke, jer građanima Sirije treba pomoći.

Prema podacima svjetske organizacije UN od početka protesta u Siriji je ubijeno više od pet tisuća ljudi.

Assadovom čvrstom režimu protivi se sunitska većina u zemlji, dok mu podršku daje manjina, sekta Alaviti, kojoj pripada Assadova obitelj, i iz koje dolazi većina najviše rangiranih oficira u vojsci.
XS
SM
MD
LG