Dostupni linkovi

U Siriji ubijena novinarka Marie Colvin


Marie Colvin
Marie Colvin
Marie Colvin jedna je od više od pet tisuća civilnih žrtava u Siriji.Poginula je u Homsu nakon što je granatirana kuća u kojoj je boravila. Bila je među rijetkim stranim novinarama koji su izvještavali o krvavom nasilju režima Bashara al Assada prema građanima.

Prije samo nekoliko dana, kao jedini britanski novinar, javila je kako je pred njenim očima umrlo dijete.

Rođena Amerikanka, radila je za britanski Sunday Times. Izvještavala je sa brojnih svjetskih ratišta, sa Bliskog istoka, Čečenije, Kosova, Istočnog Timora i Sri Lanke.

Francuski fotoreporter Remi Ochlik
Francuski fotoreporter Remi Ochlik
Za svoj rad dobila je niz priznanja. Za izvještavaja iz rata na prostoru bivše Jugoslavije dobila je nagradu britanskih kolega “Najbolji strani novinar”. U decembru 1999. “pokrivala” je sukob u Čečeniji. Godine 2000. dobila je nagradu američkih novinara za hrabrost u izvještavanju, a 2002. bila je žena godine u Velikoj Britaniji. Godine 2010. nagrađena je kao reporter godine.

Na novinarskom zadatku, u Šri Lanki, 2001. teško je ozlijeđena, ostala je bez lijevog oka. Bila je prvi novinar koji je posjetio tamilska područja na sjeveru zemlje i njeni izvještaji razlikovali su se od službene verzije sukoba s Tamilskim tigrovima. Nakon što je bila teško ranjena, a vlast je optužila da je boravila u zemlji i nakon prestanka važenje vize, rekla je – ovdje sam da izvještavam o humanitarnoj krizi. Nakon što je evakuirana u bolnicu u New York, za Sunday Times je iz bolničkog kreveta napisala:

“Vlada Šri Lanke je gnjevno reagirala na moj boravak medju Tamilskim tigrovima. Nisu se ni pokušali ispričati za ovo što mi se dogodilo”.

Pored Marie Colvin, u Homsu je život izgubio i francuski fotoreporter Remi Ohclik.
XS
SM
MD
LG