Dostupni linkovi

Talačka kriza u Alžiru okončana upadom specijalaca


Tenkovi ispred gasnog postrojenja
Tenkovi ispred gasnog postrojenja
Četvorodnevna kriza s taocima u gasnom postrojenju na jugu Alžira okončana je u subotu upadom specijalnih alžirskih snaga, a u obračunu je ubijeno 11 ekstremista koji su prethodno, kako su javile agencije, poubijali sedam talaca.

Alžirska agencija (APS) javila je da su specijalci upali u postrojenje u saharskoj pustinji, javio je BBC, prenoseći da nacionalnost ubijenih talaca za sada nije poznata.

APS je prethodno javila da je, od početka operacije oslobađanja, ubijeno 12 alžirskih i stranih radnika.

Za sada nije poznata sudbina oko 30 stranih radnika, od kojih je desetak iz Velike Britanije, navodi britanska medijska kuća.

Neposredno prije početka konačne akcije snaga sigurnosti, vođa otmičara Abdul Rahman al-Nigeriji, rekao je da alžirska vlada treba da izabere da li će pregovarati s otmičarima, ili će pustiti da taoci umru.

Kako je zaprijetio, oblast u kojoj se drže taoci je puna postavljenog eksploziva i zarekao se da će cijeli kompleks dići u zrak u slučaju da alžirska vojska primijeni silu.

Plinsko polje Amenas nalazi se u mjestu Tiganturin, oko 40 kilometara od grada In Amenas, i oko 1.300 kilometara jugoistočno od prijestolnice Alžira.

Taj kompleks zajednički vode "British petroleum" (BP), norveška firma "Statoil" i alžirska državna naftna kompanija.

Prema informacijama od petka, do sada je oslobođeno ukupno 573 Alžiraca i oko 100 od 132 otetih stranaca.

Istovremeno, otkako je jedan sigurnosni alžirski izvor saopćio da je u vojnoj akciji u cilju oslobađanja talaca, koja traje od četvrtka, poginulo 12 talaca i 18 otmičara, sve su glasnije kritike na račun ishitrene reakcije alžirskih vlasti u napadu na gasno postrojenje.
XS
SM
MD
LG