Dostupni linkovi

Nezvanični podaci: Oslobođeno 600 Alžiraca, više od 50 mrtvih


Naftno polje u Alžiru
U akciji alžirske vojske protiv islamskih ekstremista koji su zaposjeli gasno postrojenje Aim Amenas u Sahari i uzeli taoce, u četvrtak je oslobođeno 600 Alžiraca, a poginulo najmanje 50 osoba, među kojima ima i talaca.

Alžirski mediji, pozivajući se na izvore ekstremista, ranije su naveli da su poginula 34 taoca i 14 otmičara.

Novi bilans još nije potvrđen iz nezavisnih izvora, ali Pariz, Oslo i London su potvrdili da je operacija u toku i da se ne zna broj oslobođenih i poginulih.

Mauritanijska agencija ANI, koja je bila u stalnom kontaktu sa otmičarima koji su zauzeli postrojenje tražeći obustavu francuske vojne akcije u Maliju, ranije je javila da su među poginulima dva Amerikanca, tri Belgijanca i jedan Britanac.

Alžirski bezbjednosni izvor je rekao da je 25 taoca uspjelo pobjeći otmičarima. Lokalni izvor kojeg citira agencija ANI je rekao da je 180 alžirskih taoca tako uspjelo pobjeći.

Alžirski ministar inostranih poslova Daho Ould Kablia rekao je da su kidnaperi alžirskog porijekla i da su do skoro djelovali po naređenju Mokhtara Belmokhtara, jednog od glavnih komandanata Al Kaide u Islamskom Magrebu.

Islamistički borci povezani s Al Kaidom napali su u zoru gasno polje In Amenas, na istoku Alžira, blizu libijske granice, kojim upravljaju britanska kompanija BP, norveški Statoil i alžirski Sonatrach.

Otet je bio 41 zapadni državljanin, među kojima 13 Norvežana, sedam Amerikanaca kao i Francuzi, Britanci i Japanci, rekao je portparol napadača.

On je rekao da je ta operacija bila odgovor na uplitanje Alžira, koji je francuskim avionima dopustio se koriste njegovim vazdušnim prostorom kako bi izvodili napade na severu Malija.

U Briselu je u četvrtak zakazan vanredni sastanak šefova diplomatije Evropske unije zbog krize u Maliju.

Otmičari su okupirali kompleks u Amenasu u srijedu, nakon što su ubili jednog Britanca i Alžirca u napadu na autobus.

Portparol otmičara obrazložio je da je operacija odgovor na upletinje Alžira u malijski konflikt, koji je francuskim avionima dopustio se koriste njihov zračni prostorom kako bi izvodili napade na sjeveru Malija.

Alžirska vojska u bila opkolila polje na istoku zemlje na kojem su militanti držali strane radnike kao taoce. Kompleks su nadlijetali i helikopteri. Otmičari su tražili da se alžirska vojska povuče oko kompleksa da bi otpočeli pregovore, kako je televiziji Al Jazeera izjavio jedan od njih, pripadnik Al Kaide Islamskog Magreba.
  • 16x9 Image

    Biljana Jovićević

    U novinarstvu je od 1998. godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG