Dostupni linkovi

Eskalacija sukoba u Bangkoku


Sukob vojske i demonstranata u centru Bangkoka, 14. maj 2010.
Sukob vojske i demonstranata u centru Bangkoka, 14. maj 2010.
Tajlandske snage sigurnosti odlučne su prekinuti blokadu središta Bangkoka koju već šest tjedana pod opsadom drže pristaše nekadašnjeg premijera Taksina Shinavatre. Demonstranti „crveno košuljaši“ traže izvanredne izbore. Gradom se puca, helikopteri nadlijeću taj dio grada, kola hitne pomoći su na licu mjesta, javljaju svjetske agencije.

U zadnja 24 sata dvojica demonstranata su poginula u sukobima s vojskom i policijom, najmanje 18 ih je ranjeno. Među njima su i tri novinara, jedan Kanađanin koji radi za televiziju France 24 i dvojica tajlandskih reportera.
"Crvenokošuljaši" pridržavaju povrijeđenog novinara

Vojska je dala ultimatum prosvjednicima da napuste svoje uporište u poslovnom središtu grada koje je blokirano automobilskim gumama, rezervoarima benzina, i u kojem su izgrađeno šatorsko naselje u kojem živi oko dvije tisuće demonstranata.

Sukobi koji traju od aprila i u kojima je poginulo više od 30 ljudi, a preko 1400 ranjeno, paralizirali su djelove Bangkoka, zaplašili strane investitore i počeli ugrožavati ekonomiju zemlje. Dionice na burzama su trenutačno na najnižoj vrijednosti u posljednja dva tjedna.

Ultimatum koji je dala vojska je istekao, područje je opkoljeno brojnim snagama sigurnosti. No demonstranti su odlučni braniti se do smrti.

Jedna od prosvjednica ističe kako smatra da protesti nisu nasilni, da je vlada ukinula opskrbu strujom i vodom i umjesto milosti prema napaćenim ljudima pokazali su silu.

Napetosti su porasle u četvrtak uveče nakon što je, najvjerojatnije snajperskim hicem upucan bivši general tajlandske vojske koji se pridružio crvenokošuljašima.

Većina poslovnih zgrada, kao i ambasada su zatvorene, a osoblje evakuirano iz toga dijela grada. Zatvoreni su hoteli, prodavaonice, počelo je otpuštanje radnika, a turizam, koja je važna privredna grana, bilježi gubitke.



Analitičari ističu da je pitanje kako će se kriza politički okončati. Nakon što je bio postignut dogovor da se prosvjedi prekinu, a izbori održe 14. novembra, lideri crvenkošuljaša su zatražili da se odgovorni za nasilje, premijer i ministri, izvedu pred lice pravde.

Vlada je nakon toga povukla svoj pristanak za održavanje prijevremenih izbora.

****
Pročitajte i ovo:
Vojska preti demonstrantima u Bankoku

XS
SM
MD
LG