Dostupni linkovi

Vojska preti demonstrantima u Bankoku


Tajlandska vojska tokom prošlomesečnih protesta u Bangkoku
Tajlandska vojska tokom prošlomesečnih protesta u Bangkoku
Predstavnici tajlandske vojske će “odseći” današnji protest demonstranata u centru Bangkoka kako bi sprečili eventualne nerede.

Vojne snage bezbednosti opkoliće oklopnim transporterima centralni deo protesta u Bangkoku. Portparol vojske saopštio je da će okupljeni na protestu biti u mogućnosti da napuste, ali ne i da se naknadno priključe skupu.

Ovakav potez usledio je samo dan pošto je tamošnja vlada najavila da će demonstrantima preseći dovod struje i vode, ali je ubzo potom objavila da od toga odustaje.

Grupa pristalica bivšeg tajlandskog premijera Taksina Šinavatre je 14. marta zauzela ključne delove prestonice, zahtevajući da premijer Abhisit Vejjajiva raspusti parlament i raspiše izbore.

U Tajlandu vlada duboka politička kriza i zemlja je podeljena između "crvenih", odnosno Šinavatrinih pristalica, koji je obećao da će oboriti vladu sadašnjeg premijera i "žutih" - onih koji podržavaju elitu Bangkoka i sadašnje vlasti.

Premijer je ponudio liderima protesta da se 14. novembra održe prevremeni izbori, međutim dve strane nisu uspele da se usaglase povodom pitanja ko je odgovoran za prošlomesečni krvavi epilog protesta.

BBC izveštač javlja da u Bangkoku vlada strah da bi do razrešenja krize u tom gradu moglo da bude još obračuna sa tragičnim ishodom.
"Crveni" tokom protesta u Bangoku, april 2010.


Tajlandska vojska pozvala je zaposlene u stranim predstavništvima da zatvore svoja radna mesta u vreme trajanja protesta.

“Nadležni organi će “zapečatiti” područje protesta oklopnim vozilima i nikome neće biti dopušteno da se naknadno priključi”, rekao je portparol vojske, pukovnik Sunsern Kaewkumnerd.

Na korak do dogovora

Demonstranti su izgradili velike barikade od gume i bambusa iza kojih su dopremili dovoljne količine zaliha hrane i generatora za struju. Deo koji su zauzeli proteže se od glavnog šoping centra do poslovne zone grada.

Vojna najava, kako prenose mediji, dolazi kao pokušaj da se pronađe političko rešenje za nastalu krizu.

Premijer Abhisit rekao je novinarima da je odustao od svoje prvobitne ponude o održavanju prevremenih izbora u novembru, jer “lideri protesta odbijaju da se rasture".

"Rekao sam predstavnicima snaga bezbednosti da stvar normalizuju što je pre moguće", dodao je Abhisit.

Dogovor predstavnika vlasti i lidera protesta do pre nekoliko dana bio je gotovo izvestan. Međutim, sporazum je propao jer nije ispunjen zahtev vođa protesta da zamenik premijera Suthep Thaugsuban bude optužen i najstrože kažnjen kao odgovoran za sukobe 10. aprila.

Oni smatraju da je Suthep Thaugsuban odgovoran za smrt 19 demonstranata, pet vojnika i jednog novinara.
XS
SM
MD
LG