Dostupni linkovi

Tajland odustao od policijskog sata


Demonstracije u Bangkoku, 15. maj 2010.
Demonstracije u Bangkoku, 15. maj 2010.
Tajlandske vlasti odustale su od plana da uvedu policijski sat u delove Bangkoka u kojima je 30 osoba ubijeno u četiri dana nereda.

Visoki vojni zvaničnik Aksara Kerdphol kazao je novinarima u nedelju da vlada smatra kako više nema razloga za uvođenje policijskog sata, preneo je AP.

Prethodno je portparol vojske pukovnik Sansern Kaevkamnerd rekao na državnoj televiziji da će vlasti u toku dana objaviti u kojim delovima grada će biti uveden policijski čas, a Kerdphol nije objasnio zašto je došlo do promene plana.

U sukobima je od četvrtka, kada je vojska najavila izolaciju centralne četvrti grada koju su zauzeli demonstranti odsecanjem struje, hrane i vode, poginulo 30 ljudi, a sve žrtve su civili, saopštila je u nedelju tamošnja Hitna pomoć. U tim sukobima povređene su 232 osobe.

Vlada Tajlanda u nedelju je najavila nastavak obračuna sa pripadnicima "crvenih košulja", bez obzira što su oni tražili mirovne pregovore uz posredovanje Ujedinjenih nacija, pod uslovom da vojska odmah okonča dejstva protiv demonstranata.

"Voljni smo odmah da pregovaramo. Pogibije moraju hitno da prestanu. Politički ciljevi, politički zahtevi, naša borba mogu da čekaju",
rekao je jedan od vođa demonstranata Natavut Sajkua.

On je rekao da vlada mora prvo da naredi prekid vatre i povlačenje trupa, a da će "crvene košulje" zatim opozvati svoje ljude koji se nalaze na ulicama Bangkoka.

Opozicija "crvene košulje" već šest nedelja drži okupiran tržni centar Bangkoka koji je opasala barikadama, automobilskim gumama prelivenim benzinom, ogradom od bambusa i bodljikavom žicom.

Antivladini demonstranti, koji podržavaju bivšeg premijera Taksina Šinavatru, smatraju da je premijer Vedžadživa nelegitimno izabran i traže njegovu ostavku i raspisivanje prevremenih izbora.


Video AFP-a sa izveštajem o događajima od subote 15. maja. 2010.

****
Pročitajte i ovo:
Eskalacija sukoba u Bangkoku

Vojska preti demonstrantima u Bankoku
XS
SM
MD
LG