Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Novo "prolivanje krvi" u Tajlandu


Sa protesta u Bankoku
Demonstranti koji traže ostavku tajlandske vlade nastavili su proteste ispred kuće premijera Abisita Vedžadžive, gde su danas ponovo prolili deo sopstvene krvi.

Kako javljaju svetske agencije, oko 300 litara krvi juče je prikupljeno od demonstranta koji traže raspisivanje vanrednih izbora i povratak bivšeg premijera u egzilu Taksina Šinavatre.

Grupi demonstranata policija je danas dozvolila da priđe kući premijera i prolije sopstvenu krv iz vreća u koje je prikupljena.

Deo okupljenih uputio se do Američke ambasade gde bi, kako su najavili oragizatori skupa, trebalo da skrenu pažnju međunarodnoj zajednici na nelegitimnost sadašnje vlade.

Šinavatrine pristalice su i juče prolile sakupljenu krv ispred sedišta vlade i kancelarije Demokratske partije premijera Abisita Vedžadzive.

Na ulicama glavnog grada u nedelju se okupilo više od 100.000 ljudi koji pokušavaju da prisile vladu na ostavku.

Veliki broj učesnika protesta iz ruralnih delova zemlje vratio se posle vikenda svojim kućama tako da se procenjuje da na ulicama Bangkoka sada ima oko 50.000 demonstranata.

Premijer Abisit Vedžadživa je izjavio da ne namerava da podnese ostavku i trenutno se ne nalazi u Bangkoku.

Taksin Šinavatra, biznismen čije se bogatstvo procenjuje u milijardama dolara, postao je premijer 2001. godine, a nakon toga njegova partija dva puta je pobeđivala na izborima. Zbačen je 2006. godine vojnim pučem zbog navodne zloupotrebe vlasti i korupcije.

Neposredno pre nego što su ga nove vlasti osudile na dve godine zatvora zbog korupcije, Šinavatra je 2008. godine pobegao iz zemlje.
XS
SM
MD
LG