Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Šinavatra u Crnoj Gori, nema osnova za hapšenje


Taksin Šinavatra 2005. godine
Crnogorska uprava policije je danas potvrdila da se odbjegli tajlandski premijer Taksin Šinavatra nalazi u Crnoj Gori, ali u toj informaciji nema odgovora na pitanje da li je o tome obaviješten i Interpol, koji je za Šinavatrom raspisao potjernicu.

"Gospodin Šinavatra je 13. marta ove godine, oko 12,30 časova, privatnim avionom iz Dubaija doputovao na aerodrom u Tivtu. Gospodin Šinavatra je crnogorski državljanin i trenutno se nalazi u Crnoj Gori. Uprava policije nema osnov za preduzimanje mjera iz svoje nadležnosti prema gospodinu Šinavatri", kaže se u danas objavljenom policijskom saopštenju, koje je reakcija na navode medija, koji su obznanili Šinavatrino prisustvo u Crnoj Gori.

Bivši tajlandski premijer, koji je uprkos činjenici da se nalazi na Interpolovoj potjernici, početkom prošle godine dobio crnogorski pasoš, dva puta je spažen u Starom gradu u Budvi, gdje je sjedio u društvu porodice i prijatelja okružen jakim obezbjeđenjem, koje je novinare spriječilo da ga fotografišu i dokumentuju njegovo prisustvo u hotelu Astorija.

Tajlandsko Ministarstvo inostranih poslova je ranije tvrdilo da Šinavatra, koji je u svojoj zemlji u odsustvu osuđen na dvije godine zatvora zbog korupcije i zloupotrebe službenog položaja, koristi lažno ime Taki Šinegra u pasošima koji su mu, osim u Crnoj Gori, navodno, izdati i u Nikaragvi i Ugandi.

Pristalice Šinavatre već danima u Bangkoku traže vanredne izbore i demonstriraju navodeći da je Šinavatra osuđen iz političkih motiva.

Pravni ekspret Blagota Mitrić, za RSE pojašnjava proceduru koju je Crna Gora obavezna ispoštovati, ukoliko se Šinavatra nalazi na njenoj teritoriji:

"Ako je neko pod crvenom Interpolovom potjernicom, država u kojoj se nalazi dužna je da, bez obzira da li je njen državljanin ili ne, obavijesti Interpol, a onda na osnovu tog obaviještenja Interpol preduzima određene korake. Tako je i u konkretnom slučaju. Država je dužna da obavijesti Interpol o toj okolnosti, nakon čega Interpol preduzima određene korake, odnosno, može da, uz odgovarajuće dokaze, izda nalog za privođenje i hapšenje tog lica, ili traži njegovu isporuku organima države koji ga potražuju, ili mu sudi sud države čiji je državljanin."

Ministar spoljnih poslova Milan Roćen saopštio je da se Vladi Crne Gore obratila Vlada Tajlanda:

“Nama se obratilo ministarstvo inostranih poslova Tajlanda, ali ne da provjerimo da li je gospodin Šinavatra ovdje ili nije, već sa upozorenjem da imaju indicije da bi gospodin Šinavatra mogao iz neke treće zemlje da utiče na podizanje tenzija na Tajlandu. Mi ćemo naravno odgovoriti, pripremili smo odgovor. Prvi put čujem da je Uprava policije potvrdila da je Šinavatra ovdje, nijesam u toku. U skladu sa informacijama nadležnih organa mi ćemo im odgovoriti da čak i kada bi bilo ko pokušao, ne samo gospodin Šinavatra, da sa teritorije Crne Gore radi protiv bilo koje druge zemlje, nikada mu to nadležni organi ne bi dozvolili”.

  • 16x9 Image

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG