Dostupni linkovi

Predali se tajlandski "crvenokošuljaši", prekinut protest


Antivladini demonstranti prilikom predaje, Bangkok, 19. maj 2010.
Antivladini demonstranti prilikom predaje, Bangkok, 19. maj 2010.
Vođe tajlandske opozicije saopštile su u sredu da obustavljaju dalje proteste pošto je vojska nekoliko sati ranije krenula u konačan obračun na uporište antivladinih demonstranata u centru Bangkoka i srušila deo barikada, koristeći oklopna vozila i vojnike sa automatima.

Kako javljaju agencije, vođe takozvanih crvenih košulja su, obraćajući se pristalicama unutar zabarikadiranog uporišta, najavile da će se predati policiji.

Jedan od lidera antivladinih demonstranata Džatuporn Prompan objavio je predaju, nakon što je vojska započela veliku ofanzivu.

"Ne želimo nove gubitke i uznemiren sam, predaćemo se", rekao je Prompan pristalicama u kampu.



Tajlandska vojska u sredu ujutro je krenula u završnu operaciju čišćenja kvarta u kojem se već nedelju dana odvijaju žestoki sukobi vojske i pripadnika opozicije, takozvanih "crvenih košulja".

Kako su ranije javile agencije, u sukobima koji su se dogodili u sredu ujutro je poginulo najmanje pet osoba, među kojima i jedan italijanski novinar, dok je njegov holandski kolega ranjen.

U sukobima u Bangkoku u proteklih nedelju dana poginulo je oko 40 osoba, a više od stotinu je ranjeno.
Prilikom predaje demonstranata, 19. maj 2010.


"Crvene košulje" protestuju od sredine marta tražeći ostavku premijera Abisita Vedžadžive, raspuštanje parlamenta i raspisivanje novih izbora.

Tajlandski senator, koji je proteklih dana pokušavao da posreduje između vlasti i opozicije, najavio je u sredu nakon početka napada vojske, da su vođe takozvanih "crvenih košulja" spremne da se tokom dana predaju.

"Ovo je dan D",
odgovorio je jedan vojnik na pitanje novinara da li je vojska krenula u završnu operaciju čišćenja kvarta u kojima se već nedelju dana odvijaju žestoki sukobi vojske i pripadnika opozicije, takozvanih crvenih košulja.

Nasilje u Bangkoku, popularnoj destinaciji turista koji obavezno posete taj desetomilionski grad na putu ka čuvenim tajlandskim plažama, izaziva zabrinutost međunarodne zajednice i sumnje u stabilnost te južnoazijske države.

Portparol vlade Panitan Vatanajagorn izjavio je ranije na nacionalnoj televiziji da će operacija vojske trajati tokom čitavog dana kako bi se "omogućilo pripadnicima snaga bezbednosti da obezbede sigurnost i bezbednost svih građana".

****
Pročitajte i ovo:
Pobunjeni tajlandski general podlegao povredama
Tajland odustao od policijskog sata
Eskalacija sukoba u Bangkoku
Vojska preti demonstrantima u Bankoku

XS
SM
MD
LG