Dostupni linkovi

Tahiri: Haradinaj i Kurti su ublažili stavove prema dijalogu


Zastave Kosova i Srbije.

Ramuš Tahiri, politički analitičar iz Prištine, za ‘Zašto?’ objašnjava zbog čega još nije postignut dogovor o formiranju nove vlade Kosova kao i o promeni stava vodećih partija o dijalogu sa Srbijom.

  • Sjednica

Posle izbora na Kosovu, dva su problema formalno-pravne naravi:

Prvi je problem konstituisanje Skupštine Kosova, jer još nije određen datum od strane presednika Kosova a to mora biti u okviru 30 dana od dana objavljivanja izbornih rezultata. Prošlo je deset dana i predsednik Hašim Tači je za 24. juli odredio konsultacije sa političkim strankama.

On će imati dva-tri puta te konsultacije prije nego odredi datum održavanja konstitutivne sjednica Skupštine što znači da će biti održana negdje u avgustu, i to je krajnji rok.

  • Prvenstvo

Za formiranje vlade potreban je 61 glas poslanika i koalicija PAN to nema -- (njen kandidat za premijera) Ramuš Haradinaj to još nema -- pa vjerovatno prave konsultacije sa drugim političkim partijama.

Vjerovatnoća postoji da će vladu formirat Vetëvendosje (Samoopredjeljenje) i Demokratski savez Kosova jer oni imaju 61 glas, bez manjinskih zajednica, više nego što Ramuš Haradinaj ima iako on ima pravo prvenstva da bude mandatar.

  • Problemi

Problemi postoje između svih političkih stranaka jer su zahtjevi preveliki u odnosu na mogućnosti.

(Između Samoopredjeljenja i Demokratkog saveza Kosova) nema nekih naročitih problema s tim što premijer mora da bude iz Vetëvendosje zbog toga što ima više poslaničkih mesta od Demokratskog saveza.

Problema ima i unutar koalicije PAN jer niko nije zadovoljan brojem poslaničkih mjesta a naročito Demokratska partija Kosova jer se ona smanjila za 10 posto poslaničkih mjesta u odnosu na prije.

  • Dijalog

Intersesantno je ali nema razlike između političkih stranaka iz koalicije PAN i Vetëvendosje što se tiče dijaloga sa Beogradom i protivljenja tom dijalogu.

One moraju raditi po ustavu i zakonima Kosova i Kosovo ima obaveze i međunarodne i prema Briselskom sporazumu i to mora ispoštovati.

Već sada imamo malo smirenije izjave i Albina Kurtija i Ramuša Haradinaja što se tiče demarkacije sa Crnom Gorom i što se tiče dijaloga sa Beogradom.

XS
SM
MD
LG