Dostupni linkovi

Skype brakovi u Tadžikistanu: Preko interneta na "ludi kamen"


Šahnoza Idrisova tokom vjenčanog rituala
Šahnoza Idrisova tokom vjenčanog rituala

Autori: Farangis Najibullah i Ganjinai Ganj (Prevela: Ena Stevanović)

Šahnoza Idrisova, dvadesetsedmogodišnja ekonomistica iz glavnog grada Tadžikistana ponosno pokazuje svoje svadbene fotografije na kojima ona, odjevena u bijelo, uzima bijelu zdjelu vode od svoje nove svekrve, što je ritual koji moraju obaviti i mlada i mladoženja.

Međutim, mladoženja se ne vidi na fotografijama.

To je zato što su one snimljene svega nekoliko trenutaka nakon što su mladenci razmijenili bračne zavjete putem Skypa.

Njihova država možda nije tehnološki najrazvijenija na svijetu, ali kada je riječ o obiteljskim pitanjima, Idrisova i drugi mladi Tadžikistanci uveliko koriste sve tehnološke prednosti.

U državi u kojoj su razvodi putem SMS poruka natjerali islamske čelnike da izdaju fetvu protiv takve vrste prekida braka, vjerska tijela i konzervativni zvaničnici se spremaju za novi trend: brak putem Skypa.

Idrisova, okružena roditeljima i svjedocima u svom rodnom gradu Dushanabeu gleda u mladoženju Parviza koji je „prisutan“ na ekranu laptopa.

"Ovo je normalno vjenčanje sa vjenčanicom, gostima i obiljem hrane", rekla je Idrisova o svom vjenčanju održanom u junu.

"Jedina razlika je što je Parviz u tom trenutku bio u Tunisu", dodala je.

Par je razmijenio prstenje mjesec dana kasnije kada se Idrisova preselila u Tunis, gdje njen novi suprug radi kao prevodilac na ugovor od pet godina.

„Zabavljali smo se deset godina kada je Parviz dobio ugovor te je morao napustiti državu početkom ove godine“, kaže Idrisova.

„Moj otac mi nije dozvolio da mu se pridružim ukoliko se ne udam za njega. Nismo htjeli čekati pet godina dok se on ne vrati te smo odlučili da je vjenčanje putem Skypa pravo rješenje za nas“, priča Idrisova.

Idrisova dodaje da su „kao i svi ostali Tadžikistanci“ obavili nikah (vjersko vjenčanje) zbog svojih vjerskih uvjerenja.

Tadžikistan je pretežno muslimanska, socijalno konzervativna država u kojoj suživot van braka nije dozvoljen.

Ali ova država Srednje Azije je također glavni izvor jeftine radne snage za države poput Rusije i Kazahstana. Službeni ruski podaci pokazuju da najmanje 1,2 milijuna tadžikistanskih migranata radi u Rusiji, od ukupno 8,5 milijuna, što je populacija Tadžikistana.

Osporena valjanost

Brakovi se preko Skypa sklapaju i u ruralnom Tadžikistanu, gdje su ljudi još konzervativniji.

Alambi Murodova, kućanica iz gradića Tursunzoda koji se nalazi zapadno od Dushanbea, ima dvadesetdevetogodišnjeg sina koji živi u Kanadi i koji se nedavno oženio putem Skypa.

Ona kaže da je ruska društvena mreža Odnoklassniki spojila njenog sina Saidehsona i njegovu dvadesetčetverogodišnju mladenku Sayoru koja je živjela u njegovom rodnom gradu.

Par se dvije godine zabavljao online nakon čega su se vjenčali na skromnoj svečanosti koja je održana u Tursunzodi.

„Kao i svaki roditelj, sanjala sam vjenčanje svog sina, ali on nije mogao doći kući zbog vize i iz financijskih razloga“, kaže Murodova.

Par je započeo odvojeni bračni život, pri čemu je Sayora živjela sa svekrom i svekrvom u Tursunzodi, a njen suprug je ostao u Sjevernoj Americi. Ali uskoro namjeravaju početi živjeti skupa u Kanadi.

Murodova kaže da Saidehson pokušava dobiti vizu za svoju suprugu.

Međutim, ne može dobiti vizu na osnovu spajanja obitelji jer brakovi putem Skypa nisu zvanično priznati u Tadžikistanu.

Nepokolebljivo sekularna tadžikistanska vlada odbija priznati islamske vjerske brakove čak i kada su i mladenka i mladoženja fizički prisutni na ceremoniji vjerskog vjenčanja, osim ako se par prije toga nije vjenčao u općini.

Tadžikistanci uglavnom obavljaju nikah nakon službene ceremonije.

Mnoge Tadžikistanske mule osporavaju valjanost Skype brakova koji su sklopljeni na vjerskoj osnovi.

Međutim, Tadžikistanci vjeruju da će se brakovi preko Skypa nastaviti sklapati i u budućnosti.

"Ako su mlada i mladoženja kompatibilni, brak će dobro funkcionirati, bez obzira na to kako su se upoznali i kako su se vjenčali - na internetu ili u gradu", kaže Marhabo Zununova, direktorica Centra za obitelj i brak u Dushanbeu.

"Mnogo je sretno vjenčanih tadžikistanskih parova koji su se upoznali na internetu i onda vjenčali. Skype brakovi će jednom postati norma", rekla je Zununova.

Zanunova, međutim, upozorava da upoznavanje i vjenčanja putem interneta povećavaju rizik trgovine ljudima, posebno kada se radi o mladim neobrazovanim djevojkama.

Ne postoje službeni podaci o tome koliko se mladih Tadžikistanaca vjenčalo putem Skypa. Tadžikistanski servis RSE/RL je razgovarao sa pet mladih parova koji su rekli da su obavili nikah putem Skypa.

XS
SM
MD
LG