Dostupni linkovi

Tadžikistansko-ruska pevačica zbog haljine na udaru 'hejtera'


Tadžikistanska pevačica Manizha na koncertu u Crocus City Hall u Krasnogorsk, 9. mart 2021.
Tadžikistanska pevačica Manizha na koncertu u Crocus City Hall u Krasnogorsk, 9. mart 2021.

Pišu: Alisher Zarifi, Barot Yusufi i Pete Baumgartner

Slika poznate rusko-tadžikistanske pevačice u kratkoj tradicionalnoj haljini, na bilbordu visoko nad Tajms skverom u Njujorku, izazvala je oluju reakcija na društvenim mrežama - kako podrški, tako i kritika.

"Ona sebe smatra pripadnicom tadžičkog naroda, ima tadžičko ime, a istovremeno prikazuje svoje grudi", rekao je Zavkibeki Sajedamin (Zavqibeki Sayedamin) 20. januara za program Radija Slobodna Evropa (RSE) na tadžičkom jeziku. "Ovo nije razlog za ponos, ovo donosi sramotu".

Ovo je jedan tipičan komentar, poput mnogih na društvenim mrežama u kojima se kritikuje Manižina (Manizha) fotografija, sugerišući da je pevačica zaboravila na "tadžički moral". Pojedinci su je vređali i ismevali.

"Je li baš tako teško naći dovoljno tkanine, da se haljina došije i pokrije njeno golo telo", sarkastično je primetio Jusuf Jusufov (Yusuf Yusufov).

Manižina pojava na svetski poznatom sajtu na kojem promoviše tadžičku tradicionalnu haljinu, druge je učinila ponosnim na njihovu poznatu sunarodnicu.

"Svet je saznao ne samo o tadžičkoj haljini, već i o pevačici, njenom talentu, kao i o Tadžicima", napisala je Šanozai Badridin (Shanozai Badriddin), komentarišući Manižinu fotografiju.

"Svaka čast, Maniža", piše Miri Habizadih (Miri Habizadeeh) na fejsbuku. "Neki smatraju da su Tadžikistan i bivanje Tadžikom njihova lična svojina. Ako imaš drugačije vrednosti, pokušaće da ti oduzmu pravo da budeš Tadžik. Hvala Bogu da svet nije monohromatski. Jedna osoba voli da nosi burku, druga želi da bude golišava. Oboje mogu da rade ono što žele".

Tadžički novinar Odil Nozir 19. januara je postavio Manižinu fotografiju na svoju Fejsbuk stranicu, uz komentar: "Maniža je slobodna osoba. Nemamo prava da je osuđujemo, raspravljajući kako je njena haljina glupa. Pogledajte video klipove naših pop-zvezda na Jutjubu i Instagramu: njihova garderoba otkriva još više".

Manizha je predstavljala Rusiju na zadnjem takmičenju Evrovizije, Roterdam 16. maj 2021.
Manizha je predstavljala Rusiju na zadnjem takmičenju Evrovizije, Roterdam 16. maj 2021.

Maniža (31) proslavila se odlično prihvaćenim nastupom na izboru za pesmu Evrovizije 2021. godine, kada je predstavljajući Rusiju završila među prvih deset.

Kantautorka poznata je u Rusiji i Tadžikistanu zbog svog čvrstog stava o nasilju u porodici, ženskim pravima i podršci LGBT zajednici. Proglašena je ambasadorkom dobre volje Ujedinjenih nacija 2020. godine.

Sama Maniža na uvredljive komentara odgovorila je videom na svom Instagram profilu 20. januara, praćenu Bon Džovijevom (Bon Jovi) poznatom rok numerom "It's My Life".

Pozirala je takođe ispred same fotografije koja je izazvala kontroverze, uz reči "jedini način da se otarasim hejtera, jeste da ne uradim ništa".

Manižina porodica napustila je Tadžikistan devedesetih godinama prošlog veka, tokom građanskog rata u toj zemlji, kad je ona imala samo tri godine. Sebe smatra pripadnicom oba naroda.

Njeno predstavljanje Rusije na Evrovoziji, uzburkalo je javnost u obe zemlje.

Rasprave o načinu na koji se pop zvezde oblače česte su na društvenim mrežama na tadžičkom jeziku. To je popularna tema u relativno progresivnoj islamskoj zemlji koja se bori s delovima društva koji neguju konzervativnije stavove.

Društvena podela možda se najbolje odslikava u kontrastima među reakcijama na Manižinu fotografiju. Jedni kažu: "Neka je Alah vodi", dok drugi odgovaraju starom tadžičkom poslovicom: "Svačiji grob je poseban", što znači da je svaka osoba odgovorna za svoje postupke i da će lično odgovarati pred Bogom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG