Dostupni linkovi

Tadžikistanka optužuje policiju za prijetnje zbog nošenja hidžaba


Nilufar Radžabova kaže da joj je jedan od policajaca prijetio da će je silovati.
Nilufar Radžabova kaže da joj je jedan od policajaca prijetio da će je silovati.

Dvadesetak Tadžikistanki pritvoreno je u Dušanbeu u akciji policije protiv žena koje nose hidžabe. Jedna od njih optužuje ih za uvrede i prijetnje.

Tadžikistanka je optužila policiju u Dušanbeu za uvrede i prijetnje pošto je bila pritvorena s još dvadesetak drugih u akciji usmjerenoj protiv žena koje su, prema islamskim pravilima, nosile marame na glavi, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Nilufar Radžabova je rekla da su je 14. decembra iz minibusa izveli policija i zvaničnici državnog Odbora za ženska pitanja.

Zvaničnici su rekli da je razlog pritvaranja njen hidžab. Odvedena je u okružnu policijsku stanicu Sino zajedno s još četiri žene iz minibusa koje su imale marame na glavi.

Tadžikistan, zemlja u centralnoj Aziji s devet miliona stanovnika u kojoj su većina muslimani, zabranio je nošenje hidžaba u školama, kancelarijama i na javnim mjestima u okviru široke kampanje protiv, kako vlasti navode, vjerskog ekstremizma.

Radžabova je rekla da je u policijskoj stanici bilo oko 20 žena, pokupljenih s ulica, pijaca i drugih mjesta zbog kršenja zabrane.

"Zvaničnici su nam rekli da treba da odemo u Afganistan ili Iran ako želimo da nosimo hidžab. Oni kažu da našom odjećom uništavamo izgled grada", rekla je Radžabova za RSE 16. decembra.

Hidžabsko 'huliganstvo'

Ženama je isprva održana lekcija o zabrani. Bile su natjerane da uklone svoje marame i ponuđeno im je da umjesto hidžaba nose manje marame.

Gradski sud u Dušanbeu je, međutim, 18. decembra naložio Radžabovoj da plati kaznu u vrijednosti od oko 50 eura pošto je optužena za "huliganstvo".

Optužba protiv Radžabove je proistekla iz zvanične žalbe koju je uložila Rano Abdulojeva, zvaničnica Odjeljenja za ženska pitanja u okrugu Sino.

Radžabova odbacuje optužbu.

Sud i Odjeljenje za ženska pitanja su odbili da komentarišu slučaj.

Radžabova je kćerka Rahmatula Radžaba, zvaničnika zabranjene Islamske partije obnove Tadžikistana (IRPT) koji je trenutno u zatvoru s još nekoliko vodećih članova partije.

Nije jasno da li je pritvaranje Radžabove u akciji protiv hidžaba povezano sa slučajem njenog oca.

Radžabova, međutim, kaže da se stav policajaca prema njoj promijenio kada im je rekla svoje ime i pokušala da fotografiše formulare koje je policija dala ženama da ih popune.

Također je protestovala zbog pritvaranja kao kršenja prava žena i zakona zemlje.

"Dva policajca su me tada odvuka u podrum... Još me bole noge od toga. Rekli su mi da će me zatvoriti na 15 dana", rekla je Radžabaova, dodajući da je jedan policajac prijetio da će je silovati.

Pošto su Radžabovu držali u podrumu oko 10 sati, kontaktirali su njenu majku koja je došla i odvela je kući.

Policija okruga Sino, kada ju je kontaktirao RSE, nije negirala da je Radžabova bila pritvorena, ali je odbacila navode o maltretiranju.

'Nije neuobičajeno'

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Umarjon Emomali također je negirao da policija "zadržava" žene zbog nošenja hidžaba, te je rekao da zvaničnici samo okupljaju žene radi "objašnjenja".

Mnogi stanovnici Dušanbea, međutim, kažu da napadi usmjereni protiv žena pokrivenih hidžabom nisu rijetkost u gradu.

Jedna žena tvrdila je da su ona i nekoliko drugih žena sa hidžabima nedavno privedeni na Dušanbeovom trgu Korvon.

Žena je rekla da su ih odveli u policijsku stanicu, ali je uspjela da pobjegne kad je vozilo stalo na putu. Govorila je pod uvjetom anonimnosti navodeći sigurnosne razloge.

Radžabova dodaje da joj prošle godine, zbog odjeće po islamskim propisima, nije bio dozvoljen ulazak u kancelariju okružne vlade Šohmansur.

Tadžikistanska policija posljednjih je godina pritvarala i mladiće s bujnom bradom koju su prije puštanja morali obrijati.

Tadžikanske vlasti počele su zabranjivati hidžab 2007. godine, kada je ministarstvo obrazovanja na univerzitetima zabranilo i islamsku odjeću i mini suknje zapadnog stila.

Vlada je na kraju proširila zabranu na sve institucije i javna mjesta, istovremeno promovišući tradicionalnu tadžikansku odjeću.

Vlasti su u 2018. uvele smjernice o oblačenju žena u Tadžikistanu – "Vodič preporučene odjeće" – kojima je opisano šta bi žene u različitim prilikama trebalo da nose.

Tadžikistan je također zatvorio sve osim jedne islamske medrese, zabranio je maloljetnicima da budu u džamijama, i zabranio je IRPT - koji je nekada bio uticajna opoziciona partija i članica vladajuće koalicije - nakon što ju je proglasio "terorističkom" organizacijom.

Vlada opravdava odluke kao korake potrebne radi umanjenja ekstremističkih prijetnji. Kritičari, međutim, optužuju vladu za ograničavanje slobode i prava građana.

XS
SM
MD
LG