Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Barbike sa hidžabom


Barbike u nošnjama različitih zemalja neće biti dobrodošle u Tadžikistanu, koji želi promovisati tradicionalnu odjeću (foto arhiva)

Prve komercijalne narudžbe lutaka u tradicionalnoj nacionalnoj nošnji Tadžikistana stigle su u prodavnice i bazare širom zemlje za sezonu novogodišnjeg šopinga, što je dio intenziviranih napora vlade protiv otvorenog izlaganja konzervativnom islamu.

Mali trgovci kažu da je državna agencija za potrošače, robe i usluge krajem novembra napravila racije u prodavnicama igračaka i tako poslala snažnu poruku i upozorila na prodaju Barbie lutke ili drugih lutaka koje imaju hidžab.

Nepovjerljivi prema onome što nazivaju religijski ekstremizam, vlasti u većinski muslimanskom Tadžikistanu odavno su zabranile islamski hidžab u školama i na radnim mjestima kao nešto što je strano lokalnoj kulturi.

Odnedavno su pooštrili kontrole u islamskim institucijama i javnom iskazivanju vjere, što je uključilo muške brade, imena djece i način na koji žene vežu svoje marame.

U nedjeljama prije novembarskih inspekcija, američki proizvođač igračaka Mattel najavio je da će u 2018. godini predstaviti verziju svoje svjetski poznate Barbie lutke u konzervativnoj islamskoj odjeći, poznatom hidžabu, inspirisanu američkom olimpijkom mačevateljicom Ibtihaj Muhammad.

"Rečeno nam je da od naših kineskih partnera naručimo lutke koje nose tradicionalnu tadžikistansku odjeću", rekla je za Tadžikistanski servis Radija Slobodna Evropa Saodat Doniyorova, uvoznica veleprodajnih igračaka iz susjedne Kine.

Promoviranje tadžikistanske kulture

Doniyorova i drugi privatnici govorili su o racijama koje je provela Tojik-Standard, državna agencija koja reguliše potrošače, robe i usluge.

"Dobili smo zvanična upozorenja da ne uvozimo Barbie lutke koje nose hidžab", rekla je Doniyorova 17. decembra.

Uz masovnu podršku državnih vjerskih funkcionera, vlada u Dušanbeu promoviše tradicionalnu tadžikistansku odjeću za žene.

Lutke u tradicionalnoj tadžikistanskoj nošnji (foto arhiva)
Lutke u tradicionalnoj tadžikistanskoj nošnji (foto arhiva)

Službenik Tojik-Standarta je potvrdio da je državna agencija "savjetovala" trgovce da ne uvoze lutke s hidžabom, već da naručuju lutke u tradicionalnim tadžikistanskim kostimima.

Govoreći pod uslovom da ostane anoniman, pošto nije imao ovlasti da govori za medije, izvor iz agencije je rekao da je ovaj potez imao za cilj da podrži vladinu politiku i promovira tadžikistansku kulturu.

"Promovisanje tradicionalne odjeće je politika naše vlade", rekao je za RSE ovaj službenik.

"Igračke trebaju imati ulogu u razvoju morala kod djece. Preferiramo da uvozimo igračke u tradicionalnoj odjeći kako bismo promovirali vlastitu kulturu", rekao je izvor.

Službenik je izjavio kako "još nije donesena konačna odluka" u vezi s mogućom zvaničnom zabranom Barbike s hidžabom, "pošto nam još niko nije pristupio s pitanjem o uvozu ove lutke".

Strogi propisi u oblačenju

U međuvremenu, prodavci igračaka u Dušanbeu, Kulobu i drugim gradovima kažu da su lutke u tadžikistanskoj tradicionalnoj odjeći popularne u kupovinama za novogodišnje praznike.

"Igračke se dobro prodaju", rekao je Ismoil Qurbonov, koji prodaje igračke na Sakhovat bazaru u južnom gradu Kulobu. Dodaje da su lutke u tradicionalnoj nošnji i ostale lutke sličnih cijena.

Tadžikistanska tradicionalna odjeća za žene sastoji se od haljine i dugih pantalona. Dužina i širina haljine i rukava zavisi od stila.

Nove lutke u tadžikistanskim prodavnicama igračaka diče se s nekoliko tipova tradicionalnih tadžikistanskih kostima koji predstavljaju različite regione ove najmanje postsovjetske republike u Centralnoj Aziji. Imaju tradicionalne kape preko dugih pletenica.

U Tadžikistanu ne podržavaju muškarce da nose duge brade, dok je većina radnih mjesta uvela stroge propise oblačenja za zaposlenike, bilo muškarce ili žene.

Muškarci se moraju pridržavati evropskog stila oblačenja, dok žene mogu da biraju između zapadnjačkog stila i tradicionalne tadžikistanske odjeće.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG