Dostupni linkovi

Tadžikistan proverava borbenu gotovost usled nestabilnosti u Avganistanu


Jedinice Tadžikistanske vojske, Dušanbe 22. jula 2021.
Jedinice Tadžikistanske vojske, Dušanbe 22. jula 2021.

Tadžikistan je sve svoje oružane snage stavio u visoku pripravnost radi provere borbene gotovosti i premešta hiljade vojnika na granicu sa Avganistanom usred sve veće zabrinutosti za bezbednost u Centralnoj Aziji zbog teritorijalnih dobitaka Talibana u severnom delu ratom zahvaćene zemlje, prenosi RSE na engleskom jeziku.

Tadžikistan je mobilisao 100.000 aktivnih vojnika, 130.000 rezervnih oficira i vojnika, kao i agencije za sprovođenje zakona za vežbu 22. jula po nalogu predsednika Emomalija Rahmona, u najveću takvu vežbu u 30-godišnjoj istoriji nezavisnog Tadžikistana.

Pored toga, 20.000 pripadnika iz reda vojne rezerve poslato je na tadžikistansko-avganistansku granicu radi pojačanja pograničnih trupa.

Talibani su poslednjih nedelja stavili pod kontrolu veliku teritoriju Avganistana dok su se međunarodne snage pod vođstvom SAD povlačile, uključujući glavni granični prelaz Shir Khan Bandar sa Tadžikistanom. Tadžikistanske vlasti kažu da više od 900 kilometara avganistanske granice sa Tadžikistanom trenutno kontrolišu talibani.

Govoreći pred pripadnicima Nacionalne garde, Rahmon je rekao da situacija u Avganistanu, posebno u severnim avganistanskim regionima koji se graniče sa Tadžikistanom, „ostaje izuzetno teška i neizvesna“.

"Situacija se iz dana u dan, pa čak i iz sata u sat, komplikuje", dodao je on.

Stotine Avganistanaca, uključujući policijske i vladine trupe, napustile su zemlju poslednjih nedelja i ušle u Tadžikistan i susedni Uzbekistan dok su talibani pojačavali ofanzivu protiv vlade koju u Kabulu podržava zapad.

Sjedinjene Države planiraju da svoje povlačenje završe do 31. avgusta, a pobunjenici sada kontrolišu više od polovine okružnih centara zemlje, prema američkom generalu Mark Milley, predsedavajućem Združenog štaba.

Usred zabrinutosti da bi se avganistanska vlada mogla srušiti usled brzog povlačenja američkih snaga i uspeha talibana na bojnom polju, Rusija je najavila zajedničke vojne manevre sa Uzbekistanom od 30. jula do 10. avgusta.

Moskva, koja upravlja vojnom bazom u Tadžikistanu, takođe planira da tamo održi zajedničke vežbe sa Tadžikistanom i Uzbekistanom od 5. do 10. avgusta.

XS
SM
MD
LG