Dostupni linkovi

Tadiću nagrada Polak za viziju i demokratske reforme


Tadić na dodeli nagrade Polak
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00
Direktan link

Predsednik Srbije Boris Tadić u Pragu je preuzeo češko-američku nagradu. 26. jul 2011.

Predsedniku Srbije Borisu Tadiću u utorak uveče je na Karlovom univerzitetu u Pragu uručena američko-češka nagrada Vašeka i Ane Marije Polak za promociju slobode, demokratije i tržišne ekonomije u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Priznanje je dobio zbog, kako je navedeno, “vizije, hrabrosti i pokazanog liderstva, iniciranju demokratskih i ekonomskih reformi u Srbiji”.

Boris Tadić fokusira svoje napore na međunarodnom planu kao “glasnogovornik nove Srbije" i "zalaže se za 'debalkanizaciju Balkana' kao i pomirenje u regionu”, ističe se u obrazloženju.

U predavanju studentima letnje škole Američkog instituta za političke i ekonomske sisteme i Instituta žurnalistike u Pragu iz 30 zemalja sveta Tadić se najpre nadovezao na vizije Zorana Đinđića koji se sa iste govornice obratio studentima pre devet godina, takođe kao dobitnik nagrade Polak, citiravši reči ubijenog premijera o tome da se "sa susedima mora zatvoriti prozor kroz koji prošlost ulazi u sadašnjost i budućnost".

Tadić je potom istakao da Srbija “želi najbolje moguće odnose sa susedima. Srbija je jedna od ključnih zemalja za stabilnost regiona", kazao je Tadić i dodao da ako Srbija bude imala dobre odnose sa Hrvatskom, to će biti dobro i za Bosnu i Hercegovinu, a ako učvrsti svoje odnose sa Albanijom, to će doneti dobro i žiteljima Kosova, te da region može sam da nađe rešenja u dijalogu za svoje probleme.

"Mi smo spremni da sednemo sa kosovskim Albancima i raspravljamo kako da organizujemo naše odnose. To ne treba da se požuruje. Skoro 20 godina nije bilo nikakve komunikacije i mora da se izgradi poverenje", kazao je Tadić.

Najnoviji događaji na severu Kosova protekle noći, po rečima Tadića, predstavljaju, međutim, udarac svima koji veruju u dogovor.

Perspektiva ulaska u EU

Govoreći o situaciji u Srbiji, Tadić je naglasio da Srbija 11 godina ima punu demokratiju. Na putu je u EU, a obavila je već mnoge od reformi koje se traže tokom pristupnog procesa.



Kao primer promena Srbije u poslednjih 11 godina Tadić je naveo činjenicu da je u vladi stranka Slobodana Miloševića, sada kao sasvim proevropski i kontruktivan partner.

"Prednost koju ima Srbija i ceo naš region je da imamo perspektivu da ćemo ući u Evropsku uniju", rekao je Tadić.

On je ukazao i na važnost vladavine prava, navodeći kao primer da je Srbija izručila Hagu preostale optuženike za ratne zločine.

Tadić je upozorio da ekonomska i dužnicka kriza zbog koje neki i u samoj Uniji gube veru u evropski projekt, pokazuje da je način da se kriza prevaziđe upravo to da se Evropa integriše još više i dovrši zadatak proširenja.

Tadić je drugi lider iz Srbije, a četvrti s prostora Jugoslavije koji je dobio uglednu nagradu Američkog instituta za političke i ekonomske studije u Pragu, što je zajednički projekt Fonda za američke studije iz Vašingtona, Univerziteta u Dzordžtaunu i Karlovog univerziteta u Pragu.

Prvi od njih nagardu je dobio slovenački premijer Janez Drnovšek, a uz Đinđića i Tadića, 2006. godine dobitnik je bio tadašnji premijer Hrvatske Ivo Sanader zbog uloge u jačanju tržišne privrede. Među dobitnicima ovog priznanja, ustanovljenog 1994. godine, bili su i bivši predsednik Poljske Leh Valensa i predsednik Vlade Češke Vaclav Klaus.
XS
SM
MD
LG