Dostupni linkovi

Zašto su saveti Beograda kosovskim Srbima tajna?


Jedna od barikada kod mesta Zvečan, septembar 2011.
Jedna od barikada kod mesta Zvečan, septembar 2011.
Uprkos tome što više nema nikakve sumnje u to da će KFOR ukloniti barikade na severu Kosova ako to lokalni Srbi sami ne učine, pri čemu je manje važno hoće li to uslediti za dan ili dva, vlast Srbije nije javno pozvala tamošnje Srbe da uklone barikade i tako izbegnu svaku mogućnost opasnog dizanja tenzija i eventualnih sukoba sa međunarodnim snagama.

Nezvanično je za RSE izvor iz Vlade Srbije saopštio da je Srbima na severu Kosova poručeno da barikade uklone. Dodao je da je vlast u Beogradu u stalnom kontaktu sa čelnicima NATO.

Zbog čega su tajna saveti iz Beograda za severnokosovske Srbe, pitali smo predsednika Političkog saveta Demokratske stranke i narodnog poslanika Dragoljuba Mićunovića.

“Pa, iz prostog razloga što postoje i oni drugi koji su spremni odmah u kontraofanzivu, da naprave neki incident itd, ako se takvi dogovori terminalno određuju”, kaže Mićunović.

RSE: Mislite na te kriminalne, odnosno, polukriminalne, krugove koji deluju na severu?

Mićunović: Pa, naravno.

Mićunovićevo objašnjenje zabeležili smo u traganju za odgovorom na pitanje zašto Predsednik Srbije, ne samo ne smatra da je javnosti Srbije dužan da saopšti šta je u vezi sa barikadama poručio čelnicima Srba sa severa Kosova, nego joj još i kaže da joj to ne otkriva zato što to ne bi bilo politički odgovorno.

“Bio bih neodgovoran kada bih preko medija poručivao ljudima šta treba da čine, tako da ja imam direktnu komunikaciju sa našim građanima na Kosovu i Metohiji i imam način da im uputim poruku. Već sam im uputio poruku“, kazao je Tadić.

Tako vrh vlasti Srbije shvata polaganje računa javnosti o svom radu, transparentnost i odgovornost politike u demokratskom sistemu.

Slanje dvosmislenih poruka nikom ne ide u prilog

Politički analitičari, sagovornici Radija Slobodna Evropa, među kojima je Boško Jakšić, komentator lista „Politika", ocenjuju, međutim, da građani Srbije u svakom trenutku, a pogotovo u vreme krize, moraju da znaju šta njihova vlast čini.

“Kada se zna koliko je trenutna situacija rovita i da svaki incident može da proizvede posledice koje verovatno nismo u stanju ni da zamislimo po njihovoj dugoročnosti, moram da priznam da sam iznenađen i da pretpostavljam da građani Srbije, kako to predsednik Tadić voli često da kaže, imaju pravo da znaju šta je sadržaj poruke koju je on uputio liderima Srba na severu Kosova”, ocenjuje Jakšić.

Činjenica da od sopstvenih građana krije šta preduzima povodom krize na severu Kosova, dodaje naš sagovornik, može rezultirati bumerang-efektom.

“To onda samo otvara prostor spekulacijama da li to postoje izjave koje su za unutrašnju upotrebu, izjave koje su za spoljašnju upotrebu, a sada već i izjave koje su za komisijsku upotrebu. Mislim da to može da ima isključivo negativne posledice. Ne vidim nikakvu kalkulaciju koja je šefa države navela na to da javnosti ne saopšti sadržaj svoje poruke. Može samo da se dobije time što bi svi znali šta je on u toj poruci rekao. Ovako se nameće pitanje: pa, dobro, možemo li mi u ovoj demokratskoj zemlji da imamo otvorenu politiku, posebno kada se radi o tako važnim, bez preterivanja – i sudbinskim temama, koje određuju da li ćemo se približavati Evropskoj uniji, da li će Beograd biti talac severa Kosova ili će srpski lideri u severnom Kosovu uvažavati ono što Beograd ima da im kaže. To bi trebalo da znamo i mislim da je apsolutno apolitički to držati u tajnosti”, uveren je Jakšić.

Slanje dvosmislenih ili netransparentnih poruka, pogotovo u trenucima velikih tenzija na severu Kosova, može biti samo kontraproduktivno, ocenjuje za Radio Slobodna Evropa i Zijad Bećirović, direktor ljubljanskog Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije.

“Mislim da je to greška Predsednika Srbije. Svi predsednici, odnosno, javni funkcioneri izabrani voljom građana, moraju slati jasne, transparentne poruke, pogotovo kada se radi o jednoj kriznoj situaciji, odnosno, kada se radi o sudbini srpske zajednice na severu Kosova. Dakle, te poruke bi morale biti jasne, konstruktivne i kooperativne. Slanje dvosmislenih ili poruka koje je potrebno odgonetati sasvim sigurno ne ide u prilog predsedniku Tadiću, ukoliko želi da bude ozbiljan predsednik Srbije i da ga drugi prihvate kao takvog”, ocenjuje Bećirović.
XS
SM
MD
LG