Dostupni linkovi

Vlada Kosova meta kritika zbog Tadićeve posete


Predsednik Srbije Boris Tadić u poseti manastiru Visoki Dečani, 17. april 2009.
Predsednik Srbije Boris Tadić u poseti manastiru Visoki Dečani, 17. april 2009.

Na Kosovu se nastavljaju reakcije povodom jučerašnje posete manastiru Visoki Dečani predsednika Srbije Borisa Tadića. I dok Vlada Kosova razmatra Tadićevu izjavu, opozicija kritikuje Vladu što je dozvolila posetu kojom je prekršen Ustav. Opozicija smatra da je Tadić dao političku izjavu u kojoj je Kosovo označeno kao deo Srbije.

Iako je bilo najavljeno da će Tadićeva poseta Kosovu biti privatna zbog verskog praznika, izjavama koje je on tom prilikom dao prekršen je Ustav Kosova, smatra kosovska opozicija koja je oštro kritikovala Vladu Kosova što je dozvolila posetu srpskog predsednika. Ibrahim Makoli iz Alijanse Novo Kosovo.

“Ovom posetom je prekršen Ustav, a prekršile su ga i institucije Kosova. One su pokazale da su nesposobne da se suoče sa političkim i drugim izazovima”, rekao je Makoli.

I druge opozicione partije su ocenile da Tadićeva poseta znači kršenje Ustava i nepoštovanje države Kosova, a naročito izjava u kojoj o Kosovo označava kao deo Srbije. Tadić je u manastiru Visoki Dečani rekao:

“Moja poruka danas u Visokim Dečanima, ovde stojeći pored njegovog sveštenstva Vladike Teodosija, jeste poruka mira, mira za Srbe, mira za Albance, za sve ljude koji žive na Kosovu, u nasoj Srbiji. Poruka mira, jer bez mira ne možemo obezbediti ni pristojan život, bez verovanja u mir ne možemo ni normalno živeti. Ovo je dan kada ne treba da bude gneva, kada ne treba da bude mržnje, ovo je dan u predvečerje velikog hrišćanskog praznika Uskrsa”, rekao je Tadić.

Zvaničnici Vlade Kosova ne saopštavaju da li je Tadić svojom izjavom prekršio uslove na osnovu kojih mu je dozvoljena poseta. Oni su samo izjavili da će analizirati posetu i na osnovu toga doneti odgovarajuću odluku. Vlada Kosova je ranije saopštila da je dozvolila Tadiću da uđe na Kosovo pošto se radi o privatnoj poseti manastiru Visoki Dečani.

Posle mnogih konsultacija sa međunarodnim partnerima Vlada je saopštila da je odobrila posetu uz obrazloženje da su ‘verske slobode garantovane zakonima Kosova i međunarodnim konvencijama’. Ali Tadić je upozoren.

“Ukoliko predsednik Tadić da bilo kakvu političku izjavu, koja je u suprotonosti sa Ustavom Kosova, na osnovu procedura o zvaničnim posetama njemu će ubuduće biti zabranjen ulazak, bilo u privatnom ili službenom svojstvu”, navodi se u pismu premijera Hašima Tačija, upućenom šefu Međunarodne civilne kancelarije i specijalnom predstavniku EU na Kosovu Piteru Fejtu, od koga je predsednik Srbije i zatražio dozvolu za ulazak na Kosovo. Fejt je kosovskoj vladi preporučio da omogući posetu Tadića povodom verskog praznika.

Ambasada SAD u Prištini je pozdravila odluku Vlade Kosova da dozvoli da predsednik Srbije Boris Tadić prisustvuje Uskršnjoj liturgiji u manastiru Visoki Dečani. SAD su ocenile da su vlasti u Prištini donele ‘odluku jedne suverene države koja je u interesu odnosa sa susedima’. Ambasada SAD je ocenila da je odluka kosovske vlade pravedna i u skladu sa Planom Martija Ahtisarija.
XS
SM
MD
LG