Dostupni linkovi

Tadić: Srbija želi da gradi dobrosusjedske odnose sa BiH


Boris Tadić i Nebojša Radmanović
Boris Tadić i Nebojša Radmanović
Predsjednik Srbije Boris Tadić i predsjedavajući bosanskohercegovačkog Predsjedništva Nebojša Radmanović ocijenili su u srijedu na zajedničkoj konferenciji za novinare u Sarajevu da je interes svih država u regionu priključenje Evropskoj uniji.

Delegacije dvije zemlje razgovarale su o zatvaranju neriješenih pitanja, a Tadić i Radmanović su uvjereni da se u poboljšanju odnosa u narednom periodu mnogo toga može uraditi.

Srbija želi da sa Bosnom i Hercegovinom gradi dobrosusjedske odnose, kazao je na konferenciji za novinare srbijanski predsjednik Boris Tadić. Ocijenio je da su dvije zemlje povezane prirodno, kulturno i ekonomski. Na sastanku sa članovima bosanskohercegovačkog Predsjedništva razgovarano je o što hitnijem zatvaranju neriješenih pitanja, prije svega onog koje se odnosi na granice.

Tadić je još jednom ponovio da je potrebno osuditi sve one koji su činili ratne zločine. Nije riječ samo o potrebi pomirenja u regionu, već i o uspostavljanju vladavine prava, rekao je Tadić.

„Srbija je istovremeno potpisnik i garant Dejtonskog sporazuma, ali to ne znači da Srbija polaže bilo kakvo na mešanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine. Srbija je Dejtonskim sporazumom preuzela vrlo konkretne obaveze i ona ih ispunjava, a one se, iznad svega, izvode u poštovanju integriteta i suvereniteta ove nama dobrosusedsk i prijateljske zemlje. Srbija, naravno, ima u skladu sa Dejtonskim sporazumom i specijalne i paralelne veze sa Republikom Srpskom. Srbija želi iste takve veze i sa Federacijom“, poručio je predsjednik Srbije.


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je da će radne grupe koje rade na rješavanju pitanja granica uskoro okončati taj posao.

„Povezani smo i po ekonomskoj saradnji Srbija je najveći ulagač u Bosnu i Hercegovinu. Investicije Srbije u ukupnim investicijama u BiH su preko 20 posto, a uvijek je na drugom ili trećem mjestu kada je u pitanju izvoz i uvoz“, naveo je Radmanović.

Izetbegović: Regionalna saradnja je put ka EU

Većina političara, ali i intelektualaca u BiH se nada da će posjeta srbijanskog predsjednika biti prekretnica u odnosima dvije države. Među njima je i član bosanskohercegovačkog Predsjedništva Bakir Izetbegović.
Boris Tadić na sastanku sa članovima Predsjedništva BiH, Sarajevo, 6. jul 2011.

''U BiH živi preko milion Srba, u Srbiji preko 300 hiljada Bošnjaka. Imamo sve razloge da popravimo odnose, a ne mogu se popravit ako ne razgovaramo. Neophodan segment napretka ka evropskom putu je ova regionalna saradnja'', podvukao je Izetbegović.

S druge strane mišljenja građana Sarajeva su podijeljena:

''Političke igre, smišljeno, interes vjerovatno. Ništa dobro po BiH, samo je dobro po njih.''
''Trebaju neke prijateljske veze da se ponovo obnove, da se živi normalno i to je to.''
''Ima dosta pozitive u tome, jer hrabar je mogu vam reći, čim je učinio ono što je učinio, a digao je pola Srbije protiv sebe u vezi hapšenja Mladića. Znači pozitivac je u ovoj balkanskoj priči.''
''Nemam nikakvo mišljenje, katastrofa.''
''Ima jedna poslovica u Bosni, prije nego što se sjedne za sofru, a to je ono gdje se jede, okrenite se i pogledajte iza sebe ima li ko gladniji, pa bujrum. Dobro došao Tadiću u Bosnu.''


Predsjednik Srbije Boris Tadić u srijedu je još jednom ponovio da je potrebno osuditi sve one koji su učestvovali u izvršavanju ratnih zločina. Nije riječ samo o potrebi pomirenja u regionu već i o uspostavljanju vladavine prava rekao je on.

''Samo na taj način mi možemo izgraditi društva koja imaju budućnost, samo na taj način mi možemo izgraditi kredibilne institucije u našim zemljama i samo na taj način mi možemo pridobiti poverenje građana u te institucije kao i u našu bilateralnu, trilateralnu ili multilateralnu saradnju na prostoru bivše Jugoslavije ili Zapadnog Balkana", izjavio je Tadić.

"Da svima bude dobro"

Članovi Predsjedništva BiH i predsjednik Srbije razgovarali su i o putu obje zemlje ka Evropskoj uniji. Predsjedavajući bosanskohercegovačkog Predsjedništva Nebojša Radmanović kazao je a je potrebno da što prije obje zemlje naprave krupne korake ka EU.
Boris Tadić u Sarajevu, 6. jul 2011.

''Ali to ne zavisi samo od ove dvije zemlje, zavisi i od EU. Neka ovo bude poziv i onima u EU, koji odlučuju, da ovih nekoliko preostalih zemalja Zapadnog Balkana što prije podstaknu na ispunjavanje uslova i članstvo u EU", poručio je Radmanović.

Predsjednik Srbije Boris Tadić odgovarao je i na novinarska pitanja. Jedno od njih bilo je i da li je tačno da su odnosi Banja Luke i Beograda zahladili i da li zna da ga neki ljudi zbog toga nazivaju izdajnikom. Evo šta je Tadić rekao:

„Bio bih veoma zadovoljan kad bi na kraju mog političkog posla mnogi rekli da sam izdajnik, a da svima bude dobro. I Srbima, i Hrvatima i Bošnjacima.“

Novinare je zanimalo i Tadićevo mišljenje o hapšenjima bh. građana po potjernicama iz Srbije. Odgovarajući na to pitanje, Tadić je najavio skoru reviziju svih optužnica.

„Moj predlog je – mislim da je prihvaćen – da se sve optužnice još jednom analiziraju, da se vidi njihova pravna osnovanost, ali da sve optužnice za koje se utvrdi pravna osnovanost budu i procesuirane. Kada se izvrši revizija optužnica tog trenutka svi sudovi su obavezni u našim zemljama, kao i međunarodni sudovi, da procesuiraju optužene. Nemam nikakvo osećanje naklonosti prema bilo kom građaninu naših zemalja koji je optužen za ratne zločine već imam veliku distancu i rezervu. Ako neko bude oslobođen bilo kakve optužbe, poštujem takvog čoveka, i izviniću se svakome ko je izlišno bio uhapšen“, rekao je Tadić.
XS
SM
MD
LG