Dostupni linkovi

Tačijev legitimitet ne može biti upitan


Hashim Thaqi
Hashim Thaqi

I dok predstavnici UNMIK-a čine sve da obezbede razgovore između predstavnika zvanične Prištine i Beograda, dotle predstavnici vlasti u Boegradu ističu da neće razgovarati sa premijerom Kosova Hašimom Tačijev (Hashim Thaqi), jer ga ne priznaju za premijera i zbog toga što je protiv njega u pravosudnim organima Srbije podignuta optužnica. Međutim, taj se legitimitet ne može dovesti u pitanje, smatraju naši sagovornici.

Nepriznavanja i osporavanja onih koje međunarodna zajednica uvažava i ne osporava je politika sa kojom smo završili još odlaskom Miloševića kaže za naš program Rada Trajković podpredsednica Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije:

„Sve ono što je relevantno za albanski narod, što proističe iz izbornih rezultata, za mene je isto tako relevantno, uz, normalno, poštovanje mog ličnog stava i ličnog osporavanja, koje na žalost nema snagu moći u smislu prihvatanja sa druge strane i osporavanja čoveka koji očigledno ima uticaj unutar svog naroda i ima uticaj unutar međunarodne zajdnice, ili podršku međunarodne zajednice.“


Komentarišući izjavu državnog sekretara Ministarstva za Kosovo i Metohiju Olivera Ivanovića da Vlada Srbije ne priznaje premijera Kosova Hašima Tačija kao premijera nezavisne države, pošto se protiv njega u sudovima Srbije vode krivični postupci, gospođa Trajković ističe da kosovski premijer ima legitimitet i legalitet pošto je izabran na izborima i međunarodna zajednica to ne dovodi u pitanje.

„Njega biraju birači, da on ima legalitet i legitimitet i da taj legalitet i legitimitet prihvataju najrelevantnije zemlje sveta. Moj lični odnos je potpuno nebitan i lični odnos bilo kog političara u Srbiji“, rekla je gospođa Trajković

Predstavnici UNMIK-a izjavljuju da su se ponudili da olakšaju razgovore između dve strane upravo imajući u vidu velike razlike među njima.

„Kao što smo u nekoliko prilika kazali, opcija koju mi podržavamo je ona o direktnim razgovorima između Prištine i Beograda. Međutim, pošto se oni ne sastaju mi pomažemo taj dijalog“, izjavio je portparol UNMIK-a Aleksander Ivanko, koji nije hteo da govori o detaljima današnjeg susreta šefa UNMIK-a Lamberta Zaniera i najviših zvaničnika Srbije.

Razgovori o planu od šest tačaka generalnog sekretara UN-a Ban Ki Mun-a do sada nisu prihvaćeni od strane zvanične Prištine. Šef UNMIK-a, koji je u tim razgovorima određen kao posrednik, do sada nije uspeo da odredi konkretnu agendu eventualnih razgovora između Prištine i Beograda.

„To je jedan od razloga zašto je ambasador Zanier otisao u Beograd da bi razgovarao o jednom broju pitanja koja bi se uključila u izveštaj Savetu bezbednosti UN-a“
, izjavio je Ivanko.

UNMIK je pre više od nedelju dana sazvao sastanak o kulturnom i istorijskom nasleđu, koje je deo šest tačaka generalnog sekretara UN-a, ali na njega nisu došli ni predstavnici Prištine niti Beograda.

Inače, šest tačaka Ban Ki Muna se odnose na pravosuđe, policiju, carinu, granicu, saobraćaj i kulturno i istorijsko nasleđe.
XS
SM
MD
LG