Dostupni linkovi

Tači se sastao sa predstavnicima Albanaca sa juga Srbije


Hašim Tači sa predstavnicima Albanaca iz Preševske doline
Hašim Tači sa predstavnicima Albanaca iz Preševske doline
Premijer Kosova Hašim Tači sastao se u utorak u Prištini sa delegacijom albanskih lidera iz Preševske doline, saopšteno je iz njegovog Kabineta.

Susretu sa Tačijem prisustvovali su, između ostalih, predsednik opštine Preševo, Ragmi Mustafa i Riza Haljimi, poslanik Skupštine Srbije i predsednik Partije za demokratsko delovanje.

Razlog njihovog dolaska u Prištinu nije razgovor o situaciji u Preševu nakon poruke srpskih vlasti da će ukloniti spomenik bivšim pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB).

"Demokratske države imaju suštinski zadatak da se brinu o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa svih zajednica. Takav demokratski standard treba da se poštuje i od strane Srbije, kako se u potpunosti poštuje na Kosovu", rekao je Tači prilikom susreta.

Spomenik poginulim borcima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe, koju vlasti u Srbiju tretiraju kao terorističku organizaciju, podignut je 16. novembra prošle godine u centru Preševa.

Premijer Srbije Ivica Dačić ranije je poručio da će Vlada Srbije ukloniti sporni spomenik ukoliko ne bude postignut dogovor sa lokalnim vlastima, ocenivši da je njegovo nezakonito postavljanje provokacija za sve Srbe.

Odbornici albanske nacionalnosti iz skupština opština Bujanovac, Preševo i Medveđa, usvojili su u subotu Deklaraciju protiv uklanjanja nacionalnih simbola, a nakon rasprave o mogućnostima za prevazilaženje krize izazvane podizanjem spomenika pripadnicima OVPMB.

Oni su na zajedničkoj sednici održanoj u Preševu zatražili od Tirane da internacionalizuje problem Preševske doline i pozvali vlade Srbije i Kosova da razmatraju rešavanje problema Preševske doline po načelu reciprociteta u Briselu, uz posredovanje visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Nagip Arifi, predsednik Opštine Bujanovac, ranije je izjavio da bi rušenje spomenika ugrozilo mir i bezbednost u ovom delu Srbije, što bi se katastrofalno odrazilo i na ekonomske prilike, zbog čega se zalaže za iznalaženje kompromisnog rešenja.

„Slična spomen obeležja postoje i na Kosovu u enklavama u kojima žive Srbi i mislim da ne treba zbog jednog spomenika dizati toliku prašinu, s obzirom da imamo mnogo veće probleme jer ljudi nemaju posao, nemaju pristojan život pa u tom pravcu treba svi da se okrenemo“, zaključuje Arifi.
XS
SM
MD
LG