Dostupni linkovi

Tači položio zakletvu, u fokusu dinamičniji dijalog sa Srbijom


Novi predsednik Kosova potpisuje zakletvu u Parlamentu

Hašim Tači počeo je svoj petogodišnji mandat na mestu presednika države polaganjem zakletve u Skupštini Kosova pred poslanicima i međunarodnim predstavnicima. Svečanoj sednici nije prisustvovala opozicija.

Tači je na mestu šefa države zamenio dosadašnju predsednicu, Atifetu Jahjagu. Svečana inauguracija održaće se u petak.

Kao što sam tekst zakletve navodi, Tači se zakleo da će „sve svoje snage posvetiti očuvanju nezavisnosti i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Kosovo na njenoj teritorijalnoj celovitosti, obezebedjenju ljudskih i gradjanskih sloboda i prava, poštovanju i zaštiti Ustava i zakona, očuvanju mira i dobrobiti svih gradjana Republike Kosovo“.

Učlanjenje u međunarodne organizacije, prijateljstvo sa SAD-om, reforme u obrazovanju, zdravstvu, ekonomiji, borba protiv korupcije i terorizma, te dinamičniji dijalog sa Srbijom, neke su od glavnih tačaka njegovog prvog obraćanja javnosti u Skupštini Kosova u funkciji predsednika.

Podsetio je da je u poslednje tri decenije bio angažovan u dešavanjima na Kosovu i u svim procesima koji su zemlji doneli slobodu i nezavisnost.

Hašim Tači (1968) bio je među glavnim osnivačima Oslobodilačke Vojske Kosova (1992) i tokom ratnih godina bio je politički rukovodilac OVK-a.

Nakon pobede Demokratske partije Kosova na parlamentarnim izborima izabran u januaru 2008. za premijera i u februaru u Skupštini Kosova proglasio Kosovo suverenom i demokratskom nezavisnom državom.

Bio je član ekipe jedinstva tokom pregovora 2005-2007 koje je predvodio Specijalni izaslanik Martti Ahtisaari, čiji je sveobuhvatni predlog doveo do proglašenja nezavisnosti Kosova. Od marta 1999. do januara 2000. bio je premijer Privremene Vlade Kosova (Vlada Jedinstva).

U političkom životu se prvenstveno angažovao u Narodnom pokretu za Republiku Kosovo, tokom 1983 – 1993. godine (NPK). Bio je lider studentskog pokreta tokom 1990 – 1993. godine. Oktobra meseca 1999. je osnovao Partiju za demokratski progres Kosova (PPDK), a na prvoj izbornoj skupštini (2000) Tači je izabran za predsednika Demokratske partije Kosova. (PDK).

Srpski sud u Prištini 1997 godine osudio je Tačija i jednu grupu pripadnika OVK-a na čelu sa Ademom Jasharijem, u odsustvu, na više godina zatvora.

Tači je poručio da će biti garant poštovanja Ustava i zakona, zaštitnik i predstavnika interesa Kosova i da će biti faktor političkog i građanskog jedinstva, predstavnik svih građana bez obzira na razlike.

Zahvalio se Jahjagi na, kako je rekao, odlično odrađenom posla.

„Cilj i vizija građana Kosova je integracija u EU, NATO, kao i održavanje doživotnog prijateljstva sa SAD-om. Radiću na daljem unapređenju ljudskih prava i sloboda, na reformama u pravosuđu, na borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, reformama u obrazovanju, zdravstvu, na ekonomskom razvoju.

Građani Kosova zaslužuju miran život, nova radna mesta, i socijalno blagostanje evropskih standarda“, kazao je on.

Podsećajući da je Kosovo priznalo 111 država sveta, da je član mnogih međunarodnih organizacija, Tači je dodao da se narednih dana očekuje preporuka za viznu liberalizaciju i da će se okončati proces transformacije Bezbednosnih snaga u Oružane snage, u skladu sa postojećim zakonima.

Podsetio je da će Kosovo po prvi put učestvovati na Olimpijskim igrama i da se radi na što bržem učlanjenju u UEFA i FIFA.

Tači je i ovog puta ponovio da je Kosovo faktor mira i stabilnosti, da radi na dobrosusedskim odnosima sa svima u regionu, te da će u tom kontekstu nastaviti dijalog o popunoj normalizaciji odnosa sa Srbijom, uz podršku međunarodnih partnera.

„Gorka prošlost je između naroda obe države. Ne možemo je promeniti, ali smo posvećeni tome da se ona ne ponovi“, kazao je Tači.

„Obe zemlje moraju da rade na što bržem članstvu u EU, olakšavajući taj put jedni drugima, a ne ometajući. Dijalog nema alternativu, ali mu je sada potrebna nova dinamika, nova energija za odlučivanje i sprovođenje. Kao predsednik zemlje i što se dijaloga tiče, radiću na izgradnji što šireg političkog i građanskog koncenzusa“, poručio je.

Naveo je da će Kosovo biti beskompromisno u borbi protiv fundamentalizma i bilo kakvih ekstremističkih elemenata.

Zahvalio se svima koji su se žrtvovali za Kosovo.

„Ponosni smo našom herojskom prošlošću. Mnoge generacije su žrtvovane kako bi došli gde smo sada. I danas se trebamo setiti napora za slobodu predsednika Ibrahima Rugove, i požrtvovanja legendarnog komadanta Adema Jašarija“.

Tači je svoj govor zaključio time da će poštovati kosovske zakone, da će raditi na političkom međupartijskom dijalogu, na komunikaciji sa medijima i civilnim društvom, i da će raditi na predstavljanju građanskog jedinstva.

Tokom njegovog govora, nepoznata lica su sa ulice gađala kamenicama salu Skupštine i polomila jedan prozor. Međutim, svečana sednica nije prekinuta.

Inače, opoziciona Alijansa za budućnost Kosova organizovala je akciju, koju su nazvali simboličnom, protiv predsednika Tačija. U gradovima širom Kosova postavili su postere sa natpisima protiv Tačija, među kojima su i oni da je on ličnost kriminala i korupcije, da menja granice Kosova, da je zarobio državu i sl.

Inače, u petak u 10 časova na trgu ’Skenderbeg’ ispred Vlade i Skupštine Kosova, biće održana i svečana inauguracija na koju je pozvano oko 1.000 gostiju, među njima i predsednici država, premijeri, ministri i drugi funkcioneri raznih država i međunarodnih institucija.

Kako je potvrđeno iz ureda novog predsednika, oko 50 delegacija iz različitih država je potvrdilo da će prisustvovati ovoj primopredaji dužnosti predsednika, koja je zapravo prva jedna takva ceremonija održana na Kosovu.

Na čelu delegacije Sjedinjenih država biće Brian Hoyt Yee (Brajan Hoj Ji), zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara.

Opozicija, koja se protivila izboru Tačija za predsednika, najavila je da neće prisustvovati ni ovoj ceremoniji.

Parlament Kosova je izabrao Hašima Tačija za predsednika 26. februara, bez glasova opozicije, a tokom veoma napete situacije unutar i van zgrade Skupštine.

Podržao ga je 71 poslanik od ukupno 120. Pre izbora za predsednika, Tači je bio zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova, u koalicionoj vladi Demokratske partije i Demokratskog saveza.

* Ostanite uz RSE, donosimo uskoro reakcije sa Kosova

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

XS
SM
MD
LG