Dostupni linkovi

U Briselu bez dogovora, nastavak dijaloga u srijedu


Premijeri Kosova i Srbije sa šeficom evropske diplomatije u Briselu, 19. februar 2013.
Premijeri Kosova i Srbije sa šeficom evropske diplomatije u Briselu, 19. februar 2013.
Briselski dijalog Hashima Thacija i Ivice Dačića uz posredstvo evropske šefice diplomatije Cathrine Ashton trebao bi biti nastavljen u srijedu.

"Za utorak su razgovori završeni. Nema dogovora, nema izjava. Uzeli su pauzu i razgovori bi se trebali nastaviti sutra poslijepodne. Danas je atmosfera očito bila vrlo dobra. Dvojica premijera razgovarali su gotovo tri sata. Moji izvori kažu da su razgovori bili vrlo otvoreni, no za sada ne možemo govoriti o pomaku. Možda ćemo to vidjeti tokom sutrašnjeg dana", javlja dopisnik RSE Rikard Jozwiak.

Premijer Srbije u medjuvremenu je razgovarao s pomoćnikom američkog državnog sekretara Filipom Reeckerom koji je pozitivno ocijenio nastojanje Vlade Srbije da dijalogom sa Prištinom dodje do prihvatljivih rješenja koja će osigurati stabilnost, saopšteno je iz Vlade.

Reecker je ponovio da Washington pruža punu podršku nastavku dijaloga kao i da SAD podržavaju evropsku perspektivu Srbije.

"S obzirom da se Hashim Thaci danas sastao s predsjednikom EK Barossom i predsjednikom Evropskog vijeća Van Rompeyom, izvjesno je da i SAD i EU pritišću i Srbiju i Kosovo da se slože oko nekih stvari", kaže Jozwiak.

Inače, Ashton je tokom dana održala bilateralne sastanke sa oba premijera, a prethodno su se sa Thacijem sastali predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy. I Rompuy i Baroso su rekli da je ovo ključan tjedan za dijalog.

Barroso je nakon susreta s Thacijem rekao da je posjet kosovskog premijera Bruxellesu dokaz da Kosovo želi evropsku budućnost.

Kosovo je spremno angažirati se konstruktivno u ključnim temama koje će odrediti evropsku budućnost i to u interesu svih njegovih gradjana. Kosovo napreduje, korak po korak. Tokom našeg otvorenog razgovora, istaknuo sam da je važno da sada taj napredak bude i vidljiv i da se ubrzaju reforme. Ovo je ključni trenutak za evropsko-kosovske odnose. Prema ocjeni Komisije, 2013. bi mogla biti godina otvaranja pregovora o stabilizaciji i pridruživanju ukoliko se ostvari traženi napredak. No, ovo je i ključan tjedan, jer se sastaju premijer Kosova i premijer Srbije Ivica Dačić na petoj rundi pregovora. Nadamo se da će biti održan u pozitivnom ozračju kao što je bio slučaj i s prethodnim sastancima. Rezultat dijaloga je vrlo važan i za Kosovo i za Srbiju i njihov odnos s EU. Želim premijeru mudrost i hrabrost u danima koji dolaze. U svojim rukama ima šansu da učini veliki korak na putu Kosova prema EU“.

Barroso je istaknuo da bi se pregovori o stabilizaciji i pridruživanju mogli otvoriti u martu, jer su ostvareni napredak u reformi sudstva, vladavini prava i zaštiti manjina.

„Raspravili smo i pitanje viza koje je problem za gradjane Kosova. Zadovoljni smo s napretkom u ostvarivanju zadaća na viznoj liberalizaciji, posebno u zakonodavstvu, ali Kosovo mora učiniti više u primjeni tih zakona i to će biti važan zadatak idućih mjeseci. Ovo su ključni trenuci“, rekao je Barroso premijeru Kosova.

Jose Manuel Barroso i Hashim Thaci
Jose Manuel Barroso i Hashim Thaci
Thaci je istaknuo da je Kosovo uznapredovalo u izgradnji institucija i pravne infrastrukture, ekonomskog oporavka, kao i u jačanju medjunarodnog subjektiviteta Kosova.

„Danas se sastajemo kao dvojica premijera kako bi razgovarali o narednim koracima - u nadi da će doći do novih sporazuma i normalizacije odnosa izmedju Kosova i Srbije. Kosovo će nastupiti odgovorno u ovom procesu”, kazao je Thaci. .

Predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy takodjer se sastao s premijerom Kosova uoči njegova susreta s Dačićem.

„Pohvalio sam obojicu premijera, kao i visoku predstavnicu na uspjehu koji je do sada postignut. Pozivam premjera Thacija da i danas bude konstruktivan, kao i u prethodnim razgovorima, kako bi se ubrzao dijalog. Konkretni rezultati dijaloga važni su za evropsku perspektivu, kako Kosova, tako i Srbije“ , rekao je predsjednik Evropskog vijeća.

Međunarodna krizna grupa: Šansa koju treba iskoristiti

Van Rompuy također je istaknuo da EU želi da Kosovo uspije oko vizne liberalizacije, ali da postoje zadaci koje treba ispuniti i koje su istaknuti u studiji izvodljivosti.

"Postoje dvije vrste signala. Jedan je onaj koji stiže od Barosa i Rompuya a koji su istaknuli da je ovo ključni trenutak. Veliki igrači smatraju, dakle, da bi ovo mogao biti odlučujući moment. Izgleda da se nadaju nečem vrlo velikom. No, neki diplomatski izvori smiruju igru. Oni kažu da je ovo jedan u nizu sastanaka i da ne treba previše očekivati. Neki kažu da još uvijek nema pravog pritiska na Beograd i Prištinu, barem ne za sada, te da bi se nešto značajnije moglo dogoditi na novom sastanku u martu. Znači, postoje dvije različite poruke, tako da smo, mi novinari, prilično konfuzni u procjeni što se uistinu može očekivati", kazao je dopisnik RSE iz Brisela Rikard Jozwiak.

Međunarodna krizna grupa u „Izvještaju Srbija i Kosovo: Put prema normalizaciji“ ističe da je dijalog sada na odlučujućoj točki. Pozicija Beograda i Prištine o sjeveru Kosova nikada nije bila bliža. Uspiju li se dogovoriti o granici i postignu li dogovor o institucijama vlasti i vladavini zakona na sjeveru prije samitu EU u junu 2013., EU je spreman nagraditi i jedne i druge.

Za Kosovo to znači pregovore o Stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Za Srbiju bi to značilo početak pregovora o članstvu što bi trebalo ubrzati i reforme.

Uz Hrvatsku koja 1. jula treba postati 28 članica EU to bi trebala donjeti pozitivne promjene na Zapadnom Balkanu.

No, propadnu li razgovori u toku nekoliko idućih mjeseci, to bi moglo donjeti zastoj u procesu proširivanja Unije, a ionako krhke vladajuće koalicije u Beogradu i Prištini, bi se mogle raspasti, a nasilje, istina nižeg inteziteta, ponovno bi moglo zahvatiti regiju.

Šansu kakva postoji sada treba iskoristiti, možda se više nikada i ne ponovi, ističu u Međunarodnoj kriznoj grupi.
XS
SM
MD
LG