Dostupni linkovi

SZO: Nejasno poreklo COVID-a, dodatno proučiti teoriju o curenju iz laboratorije


Mikroskopski prikaz virusa korona
Mikroskopski prikaz virusa korona

Ekspertska grupa koju je sastavila Svetska zdravstvena organizacija (SZO) kako bi pomogla u istraživanju porekla pandemije korona virusa saopštila je da su potrebna dalja istraživanja kako bi se utvrdilo kako je nastao COVID-19, uključujući detaljniju analizu mogućnosti da je to bio nesrećni slučaj u laboratoriji.

Taj stav označava oštar preokret početne procene zdravstvene agencije Ujedinjenih nacija (UN) o poreklu pandemije. SZO je prošle godine zaključila da je "izuzetno malo verovatno" da bi se COVID-19 mogao preliti na ljude iz laboratorije.

Mnogi naučnici sumnjaju da je korona virus prešao na ljude od slepih miševa, verovatno preko druge životinje. U izveštaju objavljenom u četvrtak, ekspertska grupa SZO je rekla da još nedostaju "ključni podaci" koji bi objasnili kako je pandemija počela.

Naučnici su rekli da će grupa "ostati otvorena za sve naučne dokaze koji budu dostupni u budućnosti kako bi se omogućilo sveobuhvatno testiranje svih razumnih hipoteza".

Identifikovanje izvora bolesti kod životinja obično traje godinama. Bilo je potrebno oko 15 godina da naučnici pronađu vrste slepih miševa koji su bili prirodni rezervoar za SARS, rođak COVID-19.

Ekspertska grupa SZO je takođe primetila da, pošto su laboratorijske nesreće u prošlosti izazvale neke epidemije, ova veoma politizovana teorija ne može da se odbaci.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp je više puta spekulisao – bez dokaza – da je COVID-19 pokrenut u kineskoj laboratoriji. On je takođe optužio SZO za "dosluh" sa Kinom kako bi prikrio početnu epidemiju, pozivajući se na to što je SZO kontinuirano javno hvalila ovu zemlju.

Ekspertska grupa SZO je saopštila da je generalni direktor zdravstvene agencije UN Tedros Adhanom Gebrejesus u februaru poslao dva pisma visokim zvaničnicima kineske vlade tražeći informacije, uključujući detalje o najranijim ljudskim slučajevima COVID-19 u gradu Vuhanu. Nejasno je da li su Kinezi odgovorili.

Stručnjaci su rekli da SZO-u nije dostavljena nijedna studija koja bi procenila mogućnost da se COVID-19 proširio kao rezultat curenja iz laboratorije.

Rekli su da je njihovo razumevanje o tome kako se pojavio korona virus ograničeno na nekoliko faktora, uključujući i to da nisu objavljena sva istraživanja koja su predstavili kineski naučnici.

Džejmi Mecl, koji je član nezavisne savetodavne grupe SZO, predložio je da Grupa sedam industrijalizovanih nacija uspostavi sopstvenu istragu o poreklu COVID-19, rekavši da SZO nema politički autoritet, naučnu ekspertizu i nezavisnost da sprovede takvu kritičku procenu.

Metzl je pozdravio poziv SZO na dalju istragu o mogućnosti curenja iz laboratorije, ali je rekao da je to nedovoljno.

"Tragično, kineska vlada i dalje odbija da podeli osnovne sirove podatke i neće dozvoliti neophodnu, punu reviziju laboratorija u Vuhanu", rekao je on. "Dobijanje pristupa ovim informacijama je ključno za razumevanje kako je ova pandemija počela i za sprečavanje budućih pandemija."

Stručni naučnici SZO rekli su da su potrebni brojni putevi istraživanja, uključujući studije koje procenjuju ulogu divljih životinja, za koje se smatra da su prirodni rezervoar COVID-19, i studije životne sredine na mestima gde se virus možda prvi put proširio, kao što je tržište morskih plodova Huanan u Vuhan.

U martu 2021. godine, SZO je objavila izveštaj o poreklu COVID-19 nakon veoma formalne posete međunarodnih naučnika Kini. U izveštaju je zaključeno da je bolest najverovatnije prešla na ljude od slepih miševa i da nema dokaza koji bi ukazivali na povezanost sa laboratorijom.

Ipak, nakon značajnih kritika, uključujući neke od naučnika iz tima SZO, šef SZO Tedros Gebrejesus je priznao da je "preuranjeno" isključiti curenje iz laboratorije i rekao da je zamolio Kinu da bude transparentnija u razmeni informacija.

U svom novom izveštaju, SZO je saopštila da su stručnjaci dobili pristup podacima koji uključuju neobjavljene uzorke krvi od više od 40.000 ljudi u Vuhanu 2019. Uzorci su testirani na antitela na COVID-19. Nijedan nije pronađen, što sugeriše da se virus nije širio pre nego što je prvi put identifikovan krajem decembra te godine.

Stručnjaci SZO su pozvali da se urade brojne studije, uključujući testiranje divljih životinja kako bi se otkrilo koje vrste mogu biti domaćini COVID-19.

Da bi se istražilo da li je pandemija COVID-19 možda bio rezultat nesreće u laboratoriji, stručnjaci SZO su rekli da bi istraživanje trebalo da se sprovede "sa osobljem u laboratorijama koje je zaduženo za upravljanje i implementaciju biološke bezbednosti i biološke bezbednosti", rekavši da će to pružiti više informacija o tome kako se upravljalo virusima povezanim sa COVID-19.

Kina je ranije ocenila kao "neutemeljenu" sugestiju da je COVID-19 nastao u laboratoriji i navela kontratezu se da je virus možda potekao u američkim objektima, za koje se takođe znalo da istražuju korona viruse kod životinja.

Kineska vlada je rekla da podržava potragu za poreklom pandemije, ali da druge zemlje treba da budu u fokusu.

Naučnici povezani sa SZO upozorili su u avgustu 2021. da je potraga za poreklom pandemije zastala i da se prozor mogućnosti "brzo zatvara". Upozorili su da je prikupljanje podataka koji su sada stari najmanje dve godine sve teže.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG