Dostupni linkovi

Sydow: Izbori važni za buduće odnose sa Beogradom


Glasanje na Kosovu, decembar 2009.
Glasanje na Kosovu, decembar 2009.
Dan uoči početka predizborne kampanje za parlamentarne izbore na Kosovu, izvestitelj Evropskog parlamenta za Kosovo, Bjorn von Sydow, izjavio je u Prištini da su predstojeći izbori na Kosovu veoma važni za unutrašnji razvoj Kosova, kako ekonomski tako i društveni, kao i za buduće odnose sa Beogradom.

Sydown se tokom boravka na Kosovu sastao sa liderima svih albanskih partija i nekoliko srpskih partija, kao i sa predstavnicima Centralne izborne komisije i nevladinih organizacija.

Bjorn von Sydow, kazao je da će buduća kosovska vlast biti ta koja će voditi dijalog sa Beogradom pod pokroviteljstvom Evropske unije te da su ovi izbori od izuzetne važnosti.
Bjorn von Sydow - iz arhive

„Ovi izbori moraju biti slobodni i fer, u skladu sa međunarodnim standardima. Biće potrebno da kosovska vlast sedne za isti sto sa vlastima u Beogradu, da vode dijalog, tako da je veoma važno da se ovi izbori ne završe sa nejasnim rezultatima“, kazao je Sydow.

On je između ostalog naglasio da je izlaznost građana najvažniji doprinos koji pojedinci mogu da učine za sebe i za zajednicu, te je poručio svim Kosovarima i pripadnicima različitih zajednica da iskoriste svoj glas 12. decembra.

Sydow je takođe kazao da mu je iz CIK-a rečeno da će izbori biti organizovani i u severnom delu Kosova bez ikakve razlike na južni deo.

Govoreći o porukama iz Beograda, Sydow je kazao da one više nisu presudne kao što su nekada bile.

„Mislim da ih možete čitati kao da nije savetovano da se glasa, ali ako neko glasa, to je na njihovu odgovornost. Po mom mišljenju, to je promena stava od strane odgovornih vlasti u Beogradu“, kazao je Sydow.

*****
Mogao bi vas interesovati i ovaj tekst:

Predstavnici Srba i dalje podeljeni oko izbora
XS
SM
MD
LG