Dostupni linkovi

Sedam ruskih entiteta bit će isključeno iz SWIFT sistema


U potpunosti ćemo se pridržavati važećih zakona o sankcijama - navedeno je iz SWIFT-a
U potpunosti ćemo se pridržavati važećih zakona o sankcijama - navedeno je iz SWIFT-a

Društvo za svjetsku međubankarsku finansijsku telekomunikaciju (SWIFT) objavilo je da će isključiti sedam ruskih entiteta i njihovih određenih podružnica sa sjedištem u Rusiji iz svog sistema.

Navodi se da će oni od 12. marta biti isključeni iz usluga SWIFT sistema, što je u skladu sa uredbom Evropskog vijeća.

SWIFT sistem koristi više od 11.000 finansijskih institucija u više od 200 zemalja i teritorija za međusobno slanje novca i informacija.

Šta je SWIFT sistem i kako on radi?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

"Diplomatske odluke koje je donijela Evropska unija, u konsultaciji sa Ujedinjenim Kraljevstvom, Kanadom i Sjedinjenim Državama, dovode SWIFT u napore da okonča ovu krizu zahtijevajući od nas da isključimo odabrane ruske banke iz naših usluga za slanje finansijskih poruka", navodi se u saopštenju.

"Kao što je ranije rečeno, u potpunosti ćemo se pridržavati važećih zakona o sankcijama. Naše najdublje misli su sa onima koji pate od tragičnih ljudskih posljedica ruske invazije na Ukrajinu", ističe se.

"Jednakost, različitost, međusobno poštovanje i globalna saradnja su temelj na kojem se SWIFT oslanja i ideali za koje se zalažemo kao globalna i politički neutralna zadruga", dodaje se u saopštenju.

Zapadne zemlje stalno pojačavaju sankcije Rusiji otkako je 24. februara počela invaziju na Ukrajinu, uključujući isključenje nekih ruskih banaka iz SWIFT sistema.

Mjere su ugrozile rublju i primorale rusku Centralnu banku da podigne kamatne stope, dok je Moskva odgovorila na rastući egzodus zapadnih investitora privremeno ograničivši prodaju ruske imovine strancima.

U međuvremenu, ruske firme su pod pritiskom. Sberbanka, najveći ruski kreditor, saopštila je 2. marta da napušta evropsko tržište jer su se njene podružnice suočile sa velikim odlivom gotovine. Takođe je saopšteno da je ugrožena sigurnost zaposlenih i imovine.

XS
SM
MD
LG