Dostupni linkovi

Srebro nije alibi za Thompsona


Modrić proglašen najboljim igračem Svjetskog prvenstva u Rusiji (Foto: Luka Modrić sa 'Zlatnom loptom' na završnoj ceremoniji Mundiljala u Rusiji, 15. jul 2018.)
Modrić proglašen najboljim igračem Svjetskog prvenstva u Rusiji (Foto: Luka Modrić sa 'Zlatnom loptom' na završnoj ceremoniji Mundiljala u Rusiji, 15. jul 2018.)

Svjetsko nogometno srebro i i "Zlatna lopta" Luki Modriću ne mogu biti alibi za pozivanje kontroverznog pjevača Marka Perkovića Thompsona na svečani doček hrvatske reprezentacije u Zagrebu, slažu se mnogi u Hrvatskoj sa osudom Efraima Zuroffa. Modrić je na račun planetarnog uspjeha na Svjetskom prvenstvu u Rusiji dobio i zanimljiv popust kod hrvatskog pravosuđa.

Može li svjetsko nogometno srebro za hrvatske nogometaše i proglašavanje Luke Modrića najboljim igračem Svjetskog prvenstva u Rusiji biti opravdanje za sve što oni rade, pa i za pozivanje kontroverznog pjevača Marka Perkovića Thompsona da sa reprezentacijom u otvorenom autobusu prođe od zagrebačkog aerodroma do središnjeg zagrebačkog trga na kojem je bio svečani doček i na Modrićevo inzistiranje da Thomson i pjeva na proslavi dočeka?

Mnogi se u Hrvatskoj slažu sa direktorom jeruzalemskog ureda Centra Simon Wiesenthal Efraimom Zuroffom koji je osudio njegovo pojavljivanje u autobusu i na proslavi. Kazao je kako "simpatizer ustaštva" Thompson nikad ne propušta priliku prenositi svoje mrziteljske poruke, i da on "nigdje ne bi trebao biti počasni gost, a kamoli na jednom od najvećih okupljanja u demokratskoj povijesti Hrvatske, kako bi se proslavio nevjerojatan sportski uspjeh". Zuroff je svoje priopćenje zaključio sportskim terminima naglašavajući kako Modrić "može biti vrijedan Zlatne lopte, no zbog pozivanja Thompsona zaslužuje i crveni karton."

Jedan od onih koji misle kao i Zuroff je i predsjednik Antifašističke lige Hrvatske Zoran Pusić, koji u izjavi za Radio Slobodna Europa podsjeća da je Thompson svojim ponašanjem na dosadašnjim nastupima svoj nastup učinio političkim činom:

"To nije stvar pjesama i toga sviđaju li se nekome njegove pjesme ili ne sviđaju. Za Thompsona je vezano veličanje ustaštva i u tom smislu mi je Zuroffova reakcija razumljiva, jer je mnogim ljudima ovdje koji su puno manje na to osjetljivi nego što je to npr. Zuroff ili nego što su to ljudi koji su se od devedesetih kod nas angažirali u antifašističkim aktivizmu - od borbe za vraćanje imena Trgu žrtava fašizma nadalje - pojava Thompsona na proslavi pokvarila cijeli taj događaj i ugođaj", komentira Pusić.

Posljednjih 7- 8 godina nema prijava o nošenju ustaških simbola ili dijelova uniforme na Thompsonovim koncertima po Hrvatskoj, ali on ne odustaje od ustaškog pozdrava "Za dom spremni" na početku izvođenja svoje i dalje najpopularnije pjesme nastale ratne 1992. godine "Bojna Čavoglave". U pjesmi "Lijepa li si" koju je pjevao na dočeku nema veličanja ustaštva, ali se spominje "Herceg Bosna" sa izravnom konotacijom na rat u BiH, jer se u službenom videu te pjesme u tom trenutku prikazuje grob lidera samoproglašene Herceg Bosne Mate Bobana.

Modrićev planetarni uspjeh zaštitio ga je ne samo od pozivanja na odgovornost zbog dovođenja Thompsona na doček, nego mu je dobro došao i u suočavanju sa hrvatskim pravosuđem. On je lažno svjedočio na suđenju Zdravku Mamiću koji je u Osijeku osuđen na 6,5 godina zatvora zbog krađe silnih milijuna kuna od transfera igrača iz Dinama. Sada će mu se suditi zbog lažnog svjedočenja, međutim - na njegovu molbu suđenje je iz Osijeka prebačeno u Zagreb, da bi mu bilo jeftinije.

Suđenje Mamiću je ranije iz Zagreba prebačeno u Osijek, jer je postojala bojazan da su neki suci zagrebačkog Županijskog suda bliski sa Mamićem. A sada se tim istim sucima daje postupak protiv čovjeka koji je lagao da zaštiti Mamića! Zoran Pusić to nikako ne može podržati:

"Apsolutno se ne smije dogoditi da se slava nekog igrača upotrebljava za to da se korumpiranost pravosuđa samo dodatno produbi", konstatira Pusić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG