Dostupni linkovi

Poboljšani uslovi poslovanja na jugoistoku Evrope


Sjedište Svjetske banke u Washingtonu
Sjedište Svjetske banke u Washingtonu
Prema novom izvještaju Svjetske banke i IFC-a, reforma poslovne regulative širom Jugoistočne Evrope počinje da daje rezultate kroz uštede vremena i novca lokalnih poduzetnika.

Drugi Izvještaj o poslovanju u Jugoistočnoj Evropi 2011 (Doing Business in Southeast Europe 2011), koji je objavljen u utorak, analizira lakoću poslovanja u 22 grada iz sedam ekonomija: Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Moldavije, Crne Gore i Srbije.

Rezultati pokazuju da su u svih 19 gradova koji su se našli i u izvještaju iz 2008. godinwe napravljeni pomaci makar u jednoj od četiri oblasti koje su analizirane: osnivanje preduzeća, pribavljanje građevinskih dozvola, upis nekretnina i izvršenje ugovora.

Širom regiona, prosječni troškovi osnivanja preduzeća su se smanjili sa 22 na 13 procenata prosječnog prihoda po glavi stanovnika. Prosječno vrijeme za pribavljanje građevinksih dozvola i registrovanje nekretnina smanjeno je za više od mjesec dana.

Skoplje bilježi najveći napredak
Iako niti jedan grad nema dobre rezultate u svim oblastima koje se analiziraju, najlakše je prenijeti vlasnička prava u Balti i Kišnjevu (u Moldaviji) i pribaviti građevinsku dozvolu u Nikšiću, o čemu piše i Esad Krcić u tekstu Poslovati u Skoplju, graditi u Nikšiću.

Skoplje i Banja Luka su napravili najveći napredak tako što su otpočeli reforme u sve četiri oblasti koje se analiziraju.

Sa druge strane, pribavljanje građevinske dozvole najteže je u Beogradu. O razlozima, Nebojša Grabež je razgovaraosa predsednikom Stalne konferencije gradova i opština Sašom Paunovićem.

Najteže je osnovati preduzeće u Prištini, provesti ugovor u Prizrenu, te registrovati vlasništvo u Mostaru, o čemu izvještava i Tina Jelin-Dizdar u tekstu Poduzetništvo u Mostaru zamire.

U određenim kategorijama gradovi u regionu mogu se porediti sa najboljim svjetskim primjerima. Osnivanjem “jedinstvenog šaltera - One Stop Shop”, Skoplje je pojednostavilo procedure osnivanja preduzeća i postalo peti grad po ovom parametru globalno.

Kompjuterizacija i medijacija komercijalnih sporova unaprijedili su efikasnost rada sudova u Zrenjaninu, gdje je izvršenje ugovora sada jednako brzo kao i u SAD.

Izvještaj o poslovanju u Jugoistočnoj Evropi 2011 analizira poslovnu regulativu iz ugla lokalnih malih i srednjih preduzeća.
XS
SM
MD
LG