Dostupni linkovi

Maratonske procedure za građevinske dozvole


Jedan od većih građevinskih projekata u Beogradu u zadnje vremen, kompleks Belville, foto: Vesna Anđić
Jedan od većih građevinskih projekata u Beogradu u zadnje vremen, kompleks Belville, foto: Vesna Anđić
U novom izveštaju Svetske banke o uslovima poslovanja u državama jugoistočne Evrope, po lakoći dobijanja građevinskih dozvola prvi je Nikšić, na drugom mestu je Skoplje. Sarajevo je na 9., Priština na 17., a Beograd na 21. mestu.

Probleme sa pribavljanjem građevinskih dozvola, koji su konstatovani u Izveštaju Svetske banke i IFC-a, predsednik Stalne konferencije gradova i opština Saša Paunović objašnjava učestalim izmenama zakona koji reguliše ovu oblast, kao i višemesečnim javnim raspravama koje su pratile njegovo usvajanje.

Kao ključnu instutciju koja najviše usporava proces izdavanja dozvola Paunović navodi Republički geodetski zavod:

“Novi zakon je olakšao Repuličkom geodetskom zavodu da sprovodi određene procedure na lakši način u odnosu na dosadašnju praksu,
tako da se sada građevinske dozvole mogu dobiti brže nego što je to ranije bio slučaj. Zakon je donet pre nekoliko meseci, a pravi efekti biće vidljivi, tek, u narednom periodu. Sigurno će unaprediti proces izdavanja, a da li će to biti drastični pomaci – videćemo. Ubeđen sam da će biti bolje nego što je bilo.”

Paunović, koji je i gradonačelnik Paraćina, kaže da se ovaj problem nije bitnije reflektovao na grad koji vodi, jer, za razliku od Beograda, gde je taj problem najizraženiji, neupredivo je manje zahteva, a samim tim i posla na izdavanju dozvola.

Govoreći o najspornijem momentu u ovoj proceduri, Paunović kaže:

“U situacijama kakve smo imali prošle godine kada smo imali problem u zakonu, najveće zadržavanje se odnosilo na proces parcelizacije,
spajanje parcijalista u vlasnika i slično. Obično se tražila i izrada neke vrste urbanističkog projekta koja je mogla da traje i po nekoliko meseci. Tri do četiri meseca je recimo trajala izrada geodetskog projekta i priprema prostora za dobijanje građevinske dozvole. Sada je to bitno skraćeno i siguran sam da će u tom delu biti napretka.”

U dosadašnjoj maratonskoj proceduri izdavanja građevinskih dozvola, Saša Paunović vidi i pozitivne strane:

“Na kraju krajeva, nisam siguran da je izdavanje građevinskih dozvola u najkraćem roku ono što nam uvek treba, jer – znate kako – grade se različiti objekti i ponekad je potrebno da postoji određena procedura dobijanja saglasnosti da ne biste posle imali probleme kakve imaju neke druge zemlje koje imaju kraće vreme izdavanja građevisnkih dozvola. Ima dosta primera korupcije ili drugih problema u izgradnji objekata koji se grade mimo onoga što bi bilo poželjno sa strane neke društvene koristi.”
XS
SM
MD
LG