Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Trenutno ne preti opasnost od svinjskog gripa


Prevetivna vakcinacija svinja

Građanima Srbije, trenutno ne preti opasnost od svinjskog gripa. Ministarstva zdravlja i poljoprivrede podigla su nivo zaštite građana na viši nivo. Zabranjen je uvoz mesa i živih svinja, a aerodromi u Beogradu i Nišu podigli su mere bezbednosti na najviši nivo.

Zdravstvene ustanove u Srbiji spremne su za vanredne situacije, uključujući i moguću pandemiju svinjskog gripa, izjavio je ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević i dodao da nema razloga za paniku iako je "svet bliže pandemiji nego inače":

“Epidemiološki gledano postoji rizik, ali nema razloga za paniku i ono što je u ovom trenutku važno je da Srbija nije manje spremna nego bilo koja druga zemlja na svetu.”


Ekspertska grupa sastavljena od stručnjaka iz ministarstava zdravlja i poljoprivrede, tačnije Uprave za veterinu, donela je nekoliko zaključaka koji bi trebalo da pomognu da se virus svinjskog gripa ne proširi na Srbiju i da hrana svinjskog porekla bude još detaljnije kontrolisana.

Epidemiolog, Branislav Tiodorović, član radne grupe za pandemiju gripa i komisije za zarazne bolesti, kaže za RSE, da su posebne mere bezbednosti podignute na aerodromima u Beogradu i Nišu:

“Pošto su nam svi ti veliki aerodromi i presedanja iz Severne i Južne Amerike interesantni, onda se na tim aerodromima sprovode kontrole sanitarne inspekcije kako bi se putnici iz međunarodnog saobraćaja proverili da li imaju neke znakove respiratornog oboljenja: temperaturu, kijanje, kašalj, zapravo, sve su to simptomi koji podesćaju na običan grip.”


Da podsetimo, virus H1N1, ili "svinjski grip" koji je izolovan u SAD i Meksiku, nije dosad detektovan ni kod svinja, ni kod ljudi, a naučnici imaju malo podataka o njemu. Nastao je mutacijom humanog, ptičjeg i svinjskog virusa, prenosi se kapljično sa životinje na čoveka, ali i kontaktom između ljudi. Lek ili vakcina protiv ove bolesti ne postoji, ali je virus osetljiv na lekove koji se koriste protiv ptičijeg gripa i na temperaturu preko 40 stepeni.

Branislav Tiodorović ističe da je u prethodnih nekoliko dana izvršena kompletna pripravnost zdravstvene službe:

„Posebno podižemo stepen u slučajevima instituta i Zavoda za javno zdravlje,zatim, Infektivne klinike i Instituta za zarazne i tropske bolesti u Beogradu. Dakle, institucije koje moraju da budu spremne da takve pacijente zbrinu, sprovedu pojačani zdravstveni nadzor i ako je potrebno izvrše izolaciju.“

Ministarstvo poljoprivrede zabranilo je uvoz svinjskog mesa, a pojačani nadzor vrši se i na granicama, rekao je za RSE Zoran Mićović, direktor Uprave za veterinu:

“Pojačana je kontrola na granicama kako bi sproveli sve one mere koje je država već propisala. Iako mi kao nadležna služba tvrdimo da je lokalno meso potpuno zdravo i da ga građani bez ikakve bojazni mogu koristiti za konzumiranje,važno nam je i da pojačamo nadzor, jer takva je situacija, da negde eventualno ne bi došlo do proboja virusa.”


Neposredno nakon informacije da su prvi slučajevi svinjskog gripa zabeleženi na tlu Evrope, tačnije u Španiji, pitali smo građane Beograda da li se plaše ove bolesti:

“Ne, ne, ne razmišljam o tome.”
“Ne, zato što ja svinjetinu, uglavnom, ne jedem.”
“Kako da ne, plašim se.”
“Ne plaši me jer su naši prvi puta u istoriji Srbije reagovali na vreme, a to znači da su stavili embargo na uvoz svinjskog mesa i to je dovoljna preventivna zaštita.”
“Šta će me plašiti kad u Srbiji nema svinjskog gripa, inače, da ima svakako bi me plašilo.”
XS
SM
MD
LG