Dostupni linkovi

Svijetom se brzo širi nova bakterija


Streptococcus
Streptococcus

Riječ je o posebnom soju streptokoka koji se vrlo brzo hvata za površinu i može se lako prenijeti, ali i ući u ljudske stanice što infekciju čini vrlo teškom za liječenje

Svijet je suočen s novom opasnošću - novi soj poznate bakterije koji izjeda ljudsko tkivo odgovoran je za nekoliko ozbiljnih infekcija u Velikoj Britaniji, Kanadi, Japanu, Francuskoj i Švedskoj.

Bakterija spada u skupinu streptokoka, poznatih po tome što kod ljudi uzrokuju blage infekcije koje se lako liječe antibioticima.

No, u nekim ozbiljnijim slučajevima streptokok može ući dublje u tijelo i izazvati upalu pluća, infekcije krvi, ali i nekrotizirajući fasciitis koji dovodi do oštećenja tkiva. Jedan od četiri pacijenta tu infekciju ne prežive, piše Science Alert.

Soj streptokoka koji uzrokuje fasciitis nosi naziv emm89 i upravo je on odgovoran za porats infekcija u posljednje vrijeme. On proizvodi znatno više otrova od "običnog" streptokoka, a ne posjeduje niti vanjsku kapsulu koja mu pomaže da u ljudskom tijelu bude još invazivniji.

Znamo da se bez kapsule on može bolje uhvatiti za površnu i lakše prenijeri. Tako može lakše ući i u ljudske stanice što onda znatno otežava liječenje, kažu znanstvenici.

Dobra je vijest što se emm89 zasad uspješno liječi antibioticima no zabrinjava brzina njegova širenja zbog čega znastvenici žele uložiti u razvoj još boljih i učinkovitijih terapija.

XS
SM
MD
LG