Dostupni linkovi

Svemirskoj postaji prijeti sudar s otpadom


NASA je najavila kako će Međunarodna svemirska postaja (ISS) možda morati uključiti svoje raketne motore kako bi izbjegla sudar s komadom svemirskog otpada koji se kreće na putanji udaljenoj oko tri kilometra od ISS-a.

U svemirskoj postaji boravi trenutno 13 astronauta te znanstvena oprema u vrijednosti oko 100 milijardi dolara. Raketa Ariana 5 lansirana je prije tri godine i taj opasan otpad je njezin. NASA strahuje da bi se mogao toliko približiti ISS-u da će astronauti morati uključiti potisnike kako bi udaljili postaju i raketoplan Discovery koji je na njoj usidren, od orbite otpada.

Putanja komada Ariane 5 eliptičnog je oblika te je teško predvidjeti koliko ozbiljnu prijetnju predstavlja za ISS, prenosi Guardian.

U orbiti Zemlje nalazi se oko 19.000 komada otpada većih od 10 centimetara. Uništavanje kineskog meteorološkog satelita 2007. godine i sudar američkog komunikacijskog satelita s ruskim 2009. godine znatno su povećali količinu otpada koja kruži oko našeg planeta.

Satelit snimio mjesto slijetanja "Apolla 15"


Prva indijska lunarna misija snimila je mjesto slijetanja letjelice Apollo 15, čime su razbijene teorije da je američko slijetanje na Mjesec prevara, saopštila je indijska agencija za istraživanje svemira (ISRO).

"Slike koje je zabilježila hiper-spektralna kamera u okviru Misije sonde Chandrayaan-1 ponovo potvrđuju postojanje misije Apolla 15",
rekao je Prakash Chauhan.
Prva indijska lunarna misija snimila je mjesto slijetanja letjelice Apollo 15, čime su razbijene teorije da je američko slijetanje na Mjesec prevara.

Dvanaestodnevna misija NASA Apollo 15 1971. godine bila je zamišljena da detaljno i dugoročno ispituje površinu Mjeseca.

Samo dan nakon ovog saopštenja objavljeno je i da je nakon godinu dana izgubljen je svaki radio kontakt s indijskom robotičkom letjelicom Chandrayaan-1 u Mjesečevoj orbiti.

Naknadni pokušaji inženjera da na bilo koji način pokušaju poslati novi set zapovjedi letjelici ostao je bez uspjeha. Letjelica predviđena da u Mjesečevoj orbiti funkcionira dvije godine uspjela je u skoro godinu dana odraditi praktično cijelokupni predviđeni posao.

Indijski znanstvenici zadovoljni su polučenim rezultatima prve indijske misije k našem prirodnom satelitu. Troškovnik projekta procjenjuje se na skromnih 78 milijuna USD. Letjelica je na sebi nosila pet indijskih i šest stranih znanstvenih uređaja.

Snimljene prve fotografije zvjezdanog "kanibalizma"


Britanski astronomi snimili su prve fotografije jedne galaksije koja proždire drugu, javlja Daily Mail. Galaksija Andromeda rasla je, prema spoznajama znanstvenika, "hraneći se" okolnim nakupinama zvijezda, ali ovo je prvi puta da je njeno "kanibalističko" ponašanje snimljeno.
Andromeda

Znanstvenici već opisuju ove slike kao "sveti gral" svemirske fotografije, a snimio ih je međunarodni tim europskih, kanadskih, australskih i američkih astronoma.

"Ovo je prvi direktni dokaz za teoriju prema kojoj su zvijezde 'kanibalističke' po prirodi",
rekao je doktor Avon Huxor iz Odjela za fiziku sveučilišta Bristol.

Andromeda je udaljena od Zemlje oko 2.5 milijuna svjetlosnih godina i jedina je galaksija vidljiva sa Sjeverne hemisfere, osim Mliječne staze.


XS
SM
MD
LG