Dostupni linkovi

Umarov: Biće ovo godina krvi i suza za Rusiju


Doku Umarov (u sredini) pozira sa dvojicom neidentifikovanih boraca, bez datuma
Doku Umarov (u sredini) pozira sa dvojicom neidentifikovanih boraca, bez datuma
Lider čečenskih pobunjenika Doku Umarov saopštio je kako je on izdao naređenje za samoubilački napad na moskovski aerodorom Domodjedovo, kada je poginulo 36 ljudi.

U video poruci koju objavljuje islamistička internet stranica "kavkazcenter.com", Umarov je rekao da će biti još sličnih napada, sve dok se u kavkaskom regionu ne uspostavi nezavisna islamska država uređena po šerijatskom zakonu.

Vođa pobunjenika Doku Umarov preuzeo je odgovornost za bombaški napad na Domodjedovo prošlog mjeseca. U video poruci Umarov govori tiho, ali je sadržaj vrlo zapaljiv.

"Ova specijalna operacija izvedena je na moj zahtjev. Akobogda, takvih će operacija biti još u budućnosti"
, naglasio je on.

Dodao je kako među njima ima "stotine braće koji su spremni da se žrtvuju". Umarov je obećao da će 2011. godina biti godina "krvi i suza" za Rusiju ako odbije da se povuče iz područja Sjevernog Kavkaza.

Vođa islamističkih pobunjenika Doku Umarov na jednom od video zapisa, bez datuma
Video dolazi samo nekoliko dana nakon što se samozvani emir od Kavkaza pojavio u na istoj web stranici.

Nekadašnji predsjednik, a sada premijer, Vladimir Putin, 1999.godine pokrenuo je novi rat kojim je u velikoj mjeri slomio pobunu u Čečeniji.

Vojna operacija službeno je završila, ali islamistički pobunjenici i dalje napadaju iz svojih skrovišta u susjednim republikama Dagestana i Ingušetije.

Umarov, koji gotovo dva desetljeća, izbjegava hvatanje zajedno sa svojim sljedbenicima nastoji uspostaviti nezavisnu islamsku državu u toj nestabilnoj regiji, koja obuhvata Čečeniju, Dagestan i druga obližnja područja.

Ovaj 46-godišnjak preuzeo je kormilo pokreta čečenskih pobunjenika u junu 2006. godine nakon što su njegova prethodnika Šamila Basajeva ubile ruske snage.

Do sada je preuzeo odgovornost za niz terorističkih udara među kojima i dva samoubilačka bombaška napada na metro u Moskvi.

Bomba na Domodjedovu je eksplodirala u velikoj gužvi na međunarodnim dolascima, inače vrlo prometnog moskovskog aerodorma ubivši 36, te ranivši više od 150 ljudi.

Ruski istražitelji kažu da je bombaš bio 20-godišnji mladić iz regije Sjevernog Kavkaza.

Predsjednik Dmitrij Medvjedev, koji je pobunu u Sjevernom Kavkazu nazvao najvećom prijetnjom za nacionalnu sigurnost Rusije, otpustio je glavne šefove aerodromske policije i naložio povećane mjere sigurnosti u svim zračnim lukama i na željezničkim stanicama.
XS
SM
MD
LG