Dostupni linkovi

Medvedev optužuje aerodromsko obezbjeđenje


Policajci hodaju pored cvijeća ostavljenog na podu u znak sejćanja na one koji su ubijeni u eksploziji na aerodromu Domodedovo u Moskvi, 25. januar 2011.
Policajci hodaju pored cvijeća ostavljenog na podu u znak sejćanja na one koji su ubijeni u eksploziji na aerodromu Domodedovo u Moskvi, 25. januar 2011.
Mjere bezbjednosti su pojačane u Moskvi nakon jučerašnjeg terorističkog napada u kojem je poginulo 35 ljudi, među njima i osam stranih državljana.

I dok ruskim zvaničnicima i građanima iz svijeta stiže podrška i izrazi saučešća, ruski predsjednik Dmitrij Medvedev prozvao je odgovorne za sigurnost na aerodromu Domodedovo za propuste, što su oni odbacili.

Dan nakon napada bomabaša samoubice na najprometnijem moskovskom aerodomu Domodedovo, koji je odnio 35 života i ranio više od 150 ljudi, predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev zatražio je odgovornost menadžera aerodoma odgovornih za bezbjednost.
Dmitrij Medvedev prozvao je odgovorne za sigurnost na aerodromu Domodedovo za propuste, što su oni odbacili.

Ovo što se dogodilo pokazuje da je bilo ozbiljnih kršenja sigurnosnih mjera.Unijeti toliku količinu eksploziva zahtijeva veliki napor.

"Svako ko je odgovoran, kompanije koje donose odluke i menadžemnt aerodrome takođe moraju odgovarati za ovo"
, kaže Medvedev

Ali rukovodstvo moskovskog aerodroma Domodedovo odbacilo je odgovornost i optužbe rukog predsjednika.

"Smatramo da ne treba da snosimo odgovornost za eksploziju, pošto su
svi zahtjevi bezbjednosnih mjera ispoštovani"
, izjavila je portparol aerodroma Jelena Galanova.

Kako je objasnila, službe avio bezbjednosti odgovaraju za sigurnost u zoni gdje se nalaze registrovani putnici. Galanova je precizirala da u sali za dolaske, gdje se dogodila eksplozija, za bezbjednost odgovara transportna policija, koja tijesno sarađuje sa službom bezbjednosti Domodedova.

Niko nije preuzeo odgovornost

Sergej Gončarov
, veteran specijalnih sovjetskih jedinaca zvanih Alfa za ruski servis RSE kaže da je vrlo upitno pitanje bezbjednosti.

"Ako bomabaš samubica može donijeti pet kilograma eksploziva na Domodedovo, proći sve bezbjedosne provjere, onada treba još jednom javno reći da naši državno oragani nijesu u stanju da obezbijede javnu sigurnost", nagašava Gončarov .



Iako još niko nije preuzeo odgovornost za napad, mnogi u Rusiji smatraju da iza terorističkog akta stoje militanti sa sjevera Kavkaza.

Te grupe iz nestabilnog regiona više puta u Rusiji optuživani su za bombške napade uključujući i dupli teroristički napad u moskovskom metrou marta 2010. godine.

Za taj napad optužena je žena bombaš samoubica iz Dagestana. Neimenovani zvaničnici navode da su tri sumnjive osobe viđene iza jučerašnjeg napada.

Ria Novosti navodi da je navodno upozorenje da će doći do napada na nekom od moskovskih aerodroma stiglo prije sedam dana.

Eksplozija se dogodila na mjestu gdje se sačekuju putnici nakon prolaska kroz carinsku kontrolu.

Jedan svjedok je za Rusku TV naveo da bomabaš prije nego što je aktivirao bombu rekao: "Sve ću vas pobiti".

Nakon toga uslijedila je katasrofa, dim, panika beživotna tijela i ranjeni. Više od 150 povrijeđenih od kojih 50 veoma teško.

Sumnja pada na pobunjenike sa Kavkaza


Među poginulima je osam stranih državljana, dva Britanca jedan Njemac, jedan Bugarin, jedna Ukrajinka, a ostali su kako se navodi iz centralane Azije.

I među teško povrijeđenima je izvjestan broj stranaca, jedan italijanski i jedan francuski državljanin su u kritičnom stranju .

Istragu prema naredbi predsjednika Medvedva vodi Glavni ruski državni tužilac, a ruski je lider naredio i opsežne i pojačane mjere bezbjednosti u Moskvi posebno na aerodomima i javnom transportu.

Britanski BBC navodi da Dimitri Medvedev, baš kao ni premjer Vladimir Putin dok je bio na mjestu šefa države prije njega, nije uspio da obezbijedi stabilnost u nemirnim regionima na sjeveru Kavkaza, pa se nestabilnost prenosi na Moskvu .

Obama: Želim da iskažem veoma snažnu osudu terorističkog akta na Moskovskom aerodromu.


U glavni grad Rusije od trenutka napada stižu poruke podrške i osude terorističkog čina.

"Želim da iskažem veoma snažnu osudu terorističkog akta na Moskovskom aerodromu", rekla je američka državna sekretarka Hilari Klinton.

Kasnije su joj se pridružili i generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmunsen, Tomas Hamamberg, Evropski Komesar za ljudska prava , izraelski premijer Benjamin Netanjahu i drugi.

A Medvdev je danas zvaničnicima Federalne službe sigurnosti FSB rekao da se sve mora učiniti da se otkriju počinioci.

"Sve se mora učiniti da se banditi koji su počinili ovaj zločin budu identifikovani, otkriveni i izvedeni pred sud. A gnijezda tih bandita ili kako god da ih nazivate moraju biti uništena. Terorizam ostaje glavan prijetnja bezbjednosti naše države, najveća prijetnja Rusiji i svim našim građanima", rekao je Medvedev.
XS
SM
MD
LG