Dostupni linkovi

Na Arktiku nikad toplije


Temperature na Arktiku posljednjih 2.000 godina nisu bile više nego što naučnici bilježe ovih dana

Temperature na zemljinoj kugli u posljednjih 100 godina nezaustavljivo rastu, a najviše zbog emisije stakleničkih gasova.

U magazinu Science, gdje su predstavili svoja istraživanja, potcrtavaju da je Arktik jednako osjetljiv i na promjene u sunčevom, ali i stakleničkom zagrijavanju.

"Najubjedljiviji signal u rekonstrukciji, najistaknutiji trend, je globalno hlađenje koje se događalo prvih 1.900 godina",
kaže šef istraživanja Darrel Kaufman s Univerziteta u Flagstaffu u Arizoni.

"Dvadeseto stoljeće u snažnom je kontrastu sa hlađenjem koje se trebalo nastaviti. Posljednjih pola stoljeća bilo je najtoplije u posljednjih 2.000 godina, a posljednjih deset godina zagrijavanje postaje sve dramatičnije", objašnjava Kaufman.


Pronađeni najstariji arheološki kameni ostaci na području Europe


Znanstvenici su pronašli prethistorijske ručne sjekire na području današnje Španjolske što je najstarije europsko nalazište kamenog alata, javlja Discovery.

Ovo otkriće pokazuje kako je kultura obrade kamena na europskom kontinentu dvostruko starija nego što se dosad mislilo. Ostala ovakva nalazišta nisu starija od 500.000 godina, dok su kamene sjekire u Španjolskoj stare oko 900.000 godina.

"Sada imamo najstarije dokaze ručnih sjekira u Europi, od prije 900.000 godina koji predstavljaju drugu migraciju iz Afrike što je donijelo novu kulturu oblikovanja kamena na ove prostore", rekao je paleontolog Luis Gibert sa Geokronološkog centra u Berkleyu.

U istočnoj Africi takav alat se pojavio prije 1.7 milijuna godina od kuda se proširio na izraelsko područje, dok su nalazišta u Kini otprilike jednako stara kao i ona u Europi. Ovime je dokazano kako su se zajednice u Europi i Aziji razvijale otprilike jednakom brzinom.
XS
SM
MD
LG