Dostupni linkovi

Jake solarne oluje mogle bi ugasiti struju na Zemlji


Solarne baterije
Zemlja bi zbog jakih oluja na Suncu na nekoliko mjeseci mogla ostati bez struje, bez podrške satelita, a zračni bi promet mogao stati, upozoravaju znanstvenici. Štoviše, kažu da se treba pripremiti na katastrofu poput one kad je uragan Katrina pogodio SAD.

Slični primjeri problema nastalih zbog erupcija sa Sunca zabilježeni su 1972. i 1989. godine.

Naime, jaka erupcija energije uzrokovana solarnim olujama šalje prema Zemlji valove radijacije, koji štete satelitskim sistemima kojima se sinkroniziraju kompjutori, koji služe za navigaciju zrakoplova ili pak za mobilnu komunikaciju, prenosi britanski Daily Mail.

Podsjetimo, znanstvenici su na Valentinovo 14. veljače zabilježili najjaču solarnu oluju u posljednje četiri godine. Objasnili su da je Sunce ušlo u novi ciklus aktivnosti, čiji se vrhunac očekuje 2013. godine.

"Ovo nije pitanje ako, već kad i koliko jako", objasnila je američka znanstvenica Jane Lubchenco.

"Posljednji put kad se dogodio maksimum solarnog ciklusa, prije deset godina, svijet je bio drugačije mjesto. Mobilni telefoni su sad sveprisutni: bilo ih je i tada, ali smo o njima manje ovisili", dodala je Lubchenco.

Sunce prolazi svoj aktivni ciklus otprilike svakih 11 godina. Posljednji maksimum dogodio se 2001. godine, a tada je bio prilično slab ali je duže trajao. Da priča nije katastofičarska 'patka', pokazuje i podatak da je jedna solarna baklja 1972. godine prekinula međunarodne telefonske linije u američkoj saveznoj državi Illinois.

Slična se stvar dogodila i 1989. godine, kad je solarna baklja uzrokovala "geomagnetsku oluju koja je poremetila prijenos električne energije" u kanadskoj provinciji Quebec.

Znanstvenici inače poznaju tri vrste solarnih baklji: baklje X klase označavaju najjače erupcije Sunca, a u slabije kategorije spadaju M klasa (srednje snage, ali svejedno moćne) i C klase, koje označavaju najslabiji tip solarnih oluja.
XS
SM
MD
LG