Dostupni linkovi

Najveća naučna i tehnološka dostignuća prošle godine


Large Hadron Collidor
Large Hadron Collidor
Priredila Dinka Jurković

Sve je, do nedavno, izgledalo kao naučna fantastika, ili kao san fizičara, uopće razmišljati o tome što se nalazi u unutrašnjosti atoma, od čega se on zapravo sastoji. Ali u decembru 2009-e godine napravljen je veliki korak, kad je Large Hadron Collider – Veliki Hadronski Sudarač (LCH) stavljen u pogon.

Zaista je veliki, nalazi se ispod zemlje, u kružnom tunelu dugačkom 27 km ispod francusko-švicarske granice. Ovo postrojenje uspjelo da pošalje protone rekordnom brzinom, a naučnici se pripremaju da otkriju misteriozne čestice dijelova atoma. Vjerojatno će doći i do otkrića kako je nastao sam svemir.

“Mislim da će nas LHC (Large Hadron Collier) dovesti vrlo blizu tome da shvatimo kako je uopće svemir nastao. To je vrlo uzbudljivo pitanje. Danas čak oko 95% kosmosa mi ne razumijemo , zovemo to ¨tamni svemir¨. Ja se osobno nadam da će LHC unijeti prvo svjetlo u tu tamu," kaže Rolf Heuer direktor europske organizacije za nuklearna istraživanja koji ujedno i vodi ovaj projekat.

Dok su se protoni `kretali` ispod zemlje, bilo je dosta tehnoloških dostignuća i na njenoj površini. Twitter, globalna mreža za komunikaciju koja je korisnicima omogućila sve, od prijateljskog ćaskanja, planiranja večeri, do protestnih pokreta…, imala je ogroman uspjeh u 2009-oj godini.
Nije postala globalni fenomen samo zato što je imala oko 60 milijuna unikatnih korisnika krajem godine, već je Twitter, sa ostalim mrežama, dobio i važnu političku ulogu.

Neki tvrde da je u događajima u Moldaviji u proljeće ove godine baš Twitter odigrao važnu ulogu kao i u junu mjesecu u Iranu. Breian Chen,jedan od rukovodioca web stranice wired.com kaže:

“Twitter je sada star 3 godine, postao je jedna od glavnih mreža. Ljudi ga koriste za izvještavanje o događajima. Mi u stvari dajemo glas ljudima u represivnim društvima. Upravo je to ideja digitalne demokracije – imati pristup internetu i Twitter-u i dijeliti informacije.”

APPLE, DIGITALNA KNJIGA I BIOMASKE


Ova godina je bila i godina razvoja, kako ih zovu `inteligentnih` mobilnih telefona, koji su popunjavali rupe između telefona i kompjutera.

U
Najuspješniji u tom je bio iphon. Apple je registrirao 1 milijardu aplikacija koje su skinute sa interneta ove godine. Trenutno nudi izbor od preko 100.000 raznih vrsta programa koje stoje korisnicima na usluzi i omogućava prilagođavanje telefona osobnom stilu i potrebama.

Brian Chen,dodaje:

“Znate što zapravo znači 100.000 aplikacija? Imati toliki izbor koji možete potpuno prilagoditi vašem stilu života? To vam je kao imati savršeni uređaj koji može sve!”


2009 godina je bila vrijeme kada je na međunarodno tržište plasirana digitalna knjiga. Trenutno ju je moguće naći u više od 100 zemalja, sa interneta je moguće ¨skinuti¨oko 1.500 knjiga a za neke vam je potrebno samo 60 sekundi da je imate.

Svijet je u ovoj godini postao čišći zahvaljujući i tzv bio-maski. Napravljena od vlakana koja zadržavaju bakterije i viruse, ova bio-maska gotovo 100% uništava virus gripe za manje od minute.

U medicini je proizveden novi stetoskop koji ne samo da omogućava ljekarima da slušaju otkucaje srca nego i šalje podatke u posebno pripremljeni kompjuterski program. Time se otkrivaju razne anomalije koje ljekari teško da bi primjetili.

VAKCINA PROTIV AIDS-a

Mnogi za najveće dostignuće medicine u ovoj godini smatraju vakcinu protiv AIDS-a, koja je uspješno ispitana i čiji prvi rezultati pokazuju da se rizik od zaraze smanjuje za jednu trećinu.

Rezultati su objavljeni nakon trogodišnjeg ispitivanja na 16.000 tajlandskih dobrovoljaca.

Dok su neki naučnici sumnjičavi prema ovom rezultatu drugi to definiraju kao prekretnicu u borbi protiv ove bolesti.

Dr.Alan Bernstein
koji vodI ovaj projekt kaže:

“Ova probna vakcina se još uvijek ne može upotrebljavati za svo stanovništvo, jer je procenat zaštite mali. Ali njena je važnost u tome što dokazuje koncept koji mi možemo napraviti za vakcinu koja će štititi od virusa HIV-a. ”


Ovu će godinu UN zabilježiti kao godinu astronomije, time se podsjeća na Galilea i njegova otkrića, objavljena prije 400 godina.

NASA je ove godine, u mjesecu maju, počela studije kosmičkih mikrovalova za koje stručnjaci kažu da se radi o radijaciji opstaloj nakon velikog praska. Da bi se obezbjedilo egzaktno bilježenje ovih valova instrumenti visoke frekvencije na obzervatoriju su ohlađeni na -273 stupnja Celzijusa. To je najhladniji objekt u svemiru za koji se do sada zna.

To je nešto što čak ni vaš `smart-phone` ne može uraditi.
XS
SM
MD
LG