Dostupni linkovi

Internetske putovnice za veću sigurnost


Ilustrativna fotografija

Ono što smo donedavno gledali u filmovima kao futurističku viziju stiglo je u naše živote – elektronske putovnice, piše The Economist.

Kao rezultat znatno većeg ulaganja u sigurnost ali i uvećanog straha od terorističkih napada, građani i države su spremni da na svoju sigurnost potroše znatno više novca.

Istovremeno se dobrovoljno odričemo nekih neprikosnovenih sloboda poput, naprimjer, pristajanja na prisluškivanje telefona.


Neke zemlje, poput Rusije, dale su ovlašćenja sigurnosnim službama da prisluškuju bilo koga ko bi mogao biti opasan.

Prije tek nekoliko godina su takvi zakoni, čak i u Rusiji, bili nezamislivi. Tako sigurnosne službe imaju, praktično, neograničenu mogućnost kontrole bilo koga.

U proteklih 20 godina bilježimo veliki tehnološki napredak. Ta dva procesa, potreba za povećanom sigurnošću i razvoj tehnologije, "podržavaju" jedan drugog i traže zajednička ulaganja.

Biometričke putovnice su postale popularne tek prije nekoliko godina, a već ih je više od 100 zemalja usvojilo kao osnovni sistem uvođenja podataka.

I dok još toliko zemalja tek planira da ih uvede na tržištu se već pojavljuje sistem integralne sigurnosti koji obuhvata multi biometričke identifikacije uvezane sa video kamerama.

On sadrži biometričke ID karte, kontrolu otiska prstiju i prepoznavanje lica (očiju). Tako sistem svakog pojedinca provjerava istovremeno tri puta.

U pozadini cijele priče nije samo strah i sigurnost nego ekonomska isplativost.

Naime, novi sistemi omogućavaju da se smanji vrijeme za identifikaciju pa se time smanjuju operativni troškovi. Manje službenika kontrolira veći broj putnika u kraćem vremenskom periodu.

Tehnologija prepoznavanja otisaka prstiju uvezana sa sistemom prepoznavanja lica već se primjenjuje u 30 zemalja.

Najdalje su, izgleda, stigli u Singapuru. Naime tamošnji granični prelaz iz Malezije u Singapur je jedan od najfrekventijih u svijetu. Njihove granične službe već su uvele takozvane e-putovnice.

Nakon što prislonite svoju osobnu kartu, date otisak prstiju vrata vam se otvore sama i kontrola je gotova.

Prosječno, svakom putniku treba 12 sekundi da prođe pasošku kontrolu.

XS
SM
MD
LG