Dostupni linkovi

Svijet se nada da će papa Franjo vratiti ugled crkvi


Papa Franjo i dalje dobija čestitke svjetskih političkih i vjerskih lidera u kojima se naglašava želja svih da će novi poglavar Katoličke crkve promovirati mir, sigurnost i dostojanstvo ljudi bez obzira na njihova religiijska uvjerenja.

U reagiranjima se uglavnom ističu nadanja da će Jorge Bergoglio Katoličkoj crkvi, uzdrmanoj skandalima, vratiti nekadašnji ugled. Mediji podsjećaju da je to prvi papa iz Latinske Amerike u posljednjih 13 stoljeća, ali i pišu da je uspon u crkvenoj hijerarhiji počeo u vrijeme vojne hunte u Argentini.

Novi papa prvi dan na čelu Katoličke crkve započeo je kako se to očekuje od rimskog biskupa, molitvom, ali u bazilici Djevice Marije, u koju je ušao na iznenađenje mnogih na sporedni ulaz. I samo svećenstvo je desetak minuta uoči početka mise saznalo da im stiže papa.

Idućih dana novi poglavar ima vrlo gusti raspored obaveza: razgovore s kardinalima, postavljanje nove vatikanske vlade i svoga ureda a najavio je da će već u petak posjetiti svog prethodnika Josepha Ratzingera u Castel Gandolfu što mediji smatraju važnim korakom u smirivanju napetosti između crkvenih frakcija.

Vatikan: Izabran novi papa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

U utorak će se održati i takozvana inauguracijska misa, na kojoj že Franjo i službeno u ruke uzeti žezlo svetoga Petra.

Nakon što je u srijedu navečer izabran za novog papu, iznenađujuće brzo, argentinskom kardinalu i nadbiskupu Buenos Airesa počele su stizati člestitke.

Među prvima su zajedničku čestitku uputili predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompuy i Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Predsjednik SAD Barack Obama pozdravio je činjenicu da je izabran prvi papa sa američkog kontinenta, istakavši da ona predstavlja znak jačine i vitalnosti regiona, kao i da se raduje što će sa novim papom raditi na promociji mira, sigurnosti i ponosa za ljude svih vjera.

Čestitkama papi se pridružio i glavni tajnik Ban Ki-moon.

“Vjerujem u nastavak suradnje između UN i Svete stolice pod vodstvom pape Franje. Dijelimo zajedničke ciljeve, poput promoviranja mira, socijalne pravde, ljudskih prava, iskorijenjivanja siromaštva i gladi – što su elementi održivog razvoja,” rekao je Ban.

I njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da je "posebno sretna zbog krišćana u Latinskoj Americi".

Ruska pravoslavna crkva je pozdravila izbor pape uz nadu "da će se odnosi između Pravoslavne i Katoličke crkve razvijati u pozitivnom duhu".

Ronald Lauder, predsjednik Svjetskog židovskog kongresa, izjavio je da papa "nije stranac" jevrejskim zajednicama i da ima "sluha" za njihove brige.

Dalaj Lama u pismu upućenom papi rekao je kako je sretan zbog njegova izbora.

U čestitkama, Kina je izrazila nadu da će veze s Katoličkom crkvom biti poboljšane, ali je istaknuto da Vatikan mora uzeti inicijativu u svoje ruke i prekinuti diplomatske odnose s Tajvanom.

Drugačiji od prethodnika

U Argentini zadovoljstvo što je izabran papa iz Latinske Amerike na području koje živi 40 posto od miljiradu i 200 miljuna katoličkih vjernika.

“Uistinu je nevjerojatno što nam je bog dao jednog od nas, čovjeka iz latinske američkog naroda,” izjavio je svećenik Jose Andres u Buenos Airesu.

Mediji pišu kako je novi papa drugačiji od svog prethodnika, da je duhovit, ali i skroman, te da se nakon obraćanju vjernicima iz Sv. Petra vratio zajedno s kardinalima minibusom, a ne u limuzini, u Dom svete Marte gdje su kardinali spavali.

Promatrači se sada pitaju kako će Argentinac biti primljen u socijalistčkom dijelu Latinske Amerike, u Venezueli, Boliviji ili Kubi, te naglašavaju da bi mogao imati veći značaj jer je ipak rođen na tom kontinentu.

Bergoglio je svećenik vrlo konzervativnih stavova i oštro se protivi pobačaju, gay brakovima i kontracepciji, ali je ipak pokazao veliko suosjećanje s oboljeljima od AIDS-a.

Od novog pape se očekuje da odredi budući smjer u kojem će ići katolička crkva, trenutno opterećena brojnim problemima, pedofilmskim skandalima i aferama.

Inoslav Bešker dopisnik "Jutarnjeg lista" iz Rima u razgovoru sa Milošem Teodorovićem kaže da je ključno što papa ne samo što, kako je i sam rekao dolazi sa kraja svijeta nego i iz "trećeg svijeta".

"Papa je već samim odabirom svoga imena, Franja Asiškog, sveca siromaška, pokazuje na simboličkoj razini svoju opredijeljenost da se pozabavi i tim pitanjima, koja zapravo definiraju različitost između trećega svijeta i prvih dvaju svjetova. Poznato je da je on ocijenio da su i krajnje siromaštvo i nepravedne ekonomske strukture koje, kao što je rekao, uzrokuju velike nejednakosti, zapravo kršenje ljudskih prava. Također, da smatra da je socijalni dug nemoralan, nepravedan i nezakonit. Naravno, vidjet ćemo kakvu će to vrstu angažmana izazvati, jer on se protivio, s druge strane, bilo kakvim socijalnim akcijama protiv svega toga, nego je tražio zapravo vjerske akcije. Preferirao je, da tako kažem, procesije pred demonstracijama, prema tome ostaje vidjeti što će bit u prvim danima i mjesecima njegova pontifikata", kazao je Bešker za RSE.

Na upit koliko novi papa može doprineti međureligijskom dijalogu, odnosno dijalogu između kršćanskih crkava, Bešker kaže:

"Trebamo reći da, zapravo, Katolička crkva naprosto nije u situaciji da izabere papu koji bi tu imao neke drugačije stavove nego otvorenost prema ostalim kršćanima. Tu su na prvom mjestu oni koji su katolicima dogmatiski najbliži, a to su svakako pravoslavni".

(VIDEO: Slavlje u Argentini)
Argentina slavi novoizabranog papu Franju I
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:38 0:00
XS
SM
MD
LG