Dostupni linkovi

Izabran novi papa Franja I, stigle čestitke iz sveta


Vatikan: Izabran novi papa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

Vatikan: Izabran novi papa

Kardinal Horhe Mario Bergoljo (Jorge Mario Bergoglio) iz Argentine izabran je u sredu za 266. poglavara Rimokatoličke crkve.

"Imamo papu", objavio je kardinal protođakon Jean Louis Tauran, dodavši da je papa odlučio uzeti ime Franja Prvi (Francis I), nakon čega se novi poglavar zahvalio kardinalima na izboru i pozvao vernike da mu se pridruže u molitvi za prethodnika Benedikta XVI.

"Sada ćemo započeti taj put biskupa i naroda, put ljubavi i poverenja među nama, molimo za nas, molimo za celi svet da ostvarimo bratstvo", rekao je novi papa nakon molitve.

Ovo je prvi put u zadnjih 1300 godina da je izabran papa koji nije s područja Evrope. On je ujedno prvi papa iz Južne Amerike i prvi jezuit na čelu Vatikana.

76-godišnji Franja I, kome su roditelji Italijani, ranije se zalagao protiv abortusa, eutanazije i istopolnih brakova, ali je rekao da treba poštovati osobe koje su homoseksualci. Bio je član mnogih administrativnih tela kurije.

Novoizbrani papa je poznat po skromnosti, konzervativan je i zalaže se za socijalnu pravdu. Inače, živi u malom stanu, vozi se gradskim prevozom i sam sebi kuva.


Iznad Sikstinske kapele u Vatikanu u sredu nešto posle 19 časova ispušten je beli dim, što je bio znak da je izabran novi papa.

115 kardinala koji su glasali, od utorka su bili zatvoreni u Sikstinskoj kapeli i u prethodna četiri kruga nisu mogli da odluče o tome ko će naslediti Benedikta XVI.

Mediji prenose da se na Trgu svetog Petra i okolnim ulicama u sredu okupilo između 200.000 i 300.000 ljudi koji su pozdravili novog papu. Vest o izboru novog vatikanskog poglavara proslavljena je burnim aplauzom u katedrali u Buenos Ajresu, gradu u kojem je nekada bio nadbiskup, preneo je AFP.

(VIDEO: Argentina slavi izbor pape)
Argentina slavi novoizabranog papu Franju I
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:38 0:00

Svetski politički i verski lideri reagovali su na izbor Horhea Marija Bergolja za novog papu.

Među prvima su zajedničku čestitku uputili predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej i Evropske komisije Žose Manuel Barozo.

Čestitkama papi se pridružio i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun istakavši da imaju zajedničke ciljeve - mir, socijalnu pravdu i ljudska prava, kao i iskorenjivanje siromaštva i gladi.

Predsednik SAD Barack Obama pozdravio je činjenicu da je izabran prvi papa sa američkog kontinenta, istakavši da ona predstavlja znak jačine i vitalnosti regiona, kao i da se raduje što će sa novim papom raditi na promociji mira, bezbednosti i ponosa za ljude svih vera.

I nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da je "posebno srećna zbog hrišćana u Latinskoj Americi".

Ruska pravoslavna crkva je pozdravila izbor pape uz nadu "da će se odnosi između Pravoslavne i Katoličke crkve razvijati u pozitivnom duhu".

Ronald Lauder, predsednik Svetskog jevrejskog kongresa, izjavio je da papa "nije stranac" jevrejskim zajednicama i da ima "sluha" za njihove brige.

Kako javljaju svetski mediji, izbor kardinala Bergolja za novog papu, predstavlja veliko iznenađenje, s obzirom da njegovo ime nije bilo među favoritima.

Izbori su se održavali posle neočekivane abdikacije Benedikta XVI početkom februara, koji je nakon osmogodišnje službe na tronu Sv. Petra saopštio da se zbog narušenog zdravlja povlači.

Benedikt XVI je prvi papa koji se povukao u poslednjih 600 godina postojanja rimske kurije.

Inače, ovaj izbor smatra se veoma važnim jer će novi papa odrediti budući smer u kojem će ići katolička crkva, trenutno opterećena brojnim problemima i aferama.
XS
SM
MD
LG