Dostupni linkovi

Pronađen fosil najnesretnijeg dinosaura na svijetu


Naučnici vjeruju da je bio zarobljen u blatu 66-72 miliona godina: Umjetničko viđenje zarobljenog dinosaura
Naučnici vjeruju da je bio zarobljen u blatu 66-72 miliona godina: Umjetničko viđenje zarobljenog dinosaura

Prema posljednjem istraživanju Edinburgha i Kineske akademije geoloških nauka najnesretniji dinosaur na svijetu stradao je pokušavajući da se oslobodi iz blatne močvare, javlja Reuters.

Ovaj dinosaur ima specifikacije koje podsjećaju na ptičiju anatomiju, a pronađen je kako leži sa raširenim krilima.

Naučnici vjeruju da je bio zarobljen u blatu 66-72 miliona godina. Također, pretpostavlja se da su njegova i slične vrste dinosaurusa vremenom evoluirale u današnje ptice.

Nazvan je Tongtianlong limosus, što bi u prijevodu značilo blatni zmaj na putu ka nebu.

"Ovaj dinosaur je najljepši, ali i najtužniji fosil koji sam ikad vidio. No, ipak smo sretni što se zaglavio u blatu, jer je njegov kostur jedan od najboljih primjera dinosaura", rekao je dr. Steve Brusatte sa Univerziteta u Edinburghu.

Ova dvonoga životinja pripada porodici pernatih dinosaura koji se nazivaju oviraptorosauri. Njihove karakteristike su mala glava bez zuba i oštar kljun.

Skelet je pronađen tokom iskopavanja eksploziva u blizini Ganzhoua.

"Otkriće ovog dinosaura ukazuje da je Ganzhou u južnoj Kini najproduktivniji lokalitet ove vrste dinosaura", rekao je dr. Junchand Lu sa Instituta za geologiju Kineske akademije geoloških nauka.

To su, dodao je, važne informacije za izučavanje evolucije, distribucije i ponašanja oviraptorosaura.

Studija je objavljena u naučnim izvještajima, a provedena je u saradnji s Institutom za geologiju Kineske akademije geoloških nauka i Dogyang muzeja iz Kine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG