Dostupni linkovi

"Svi iz naše porodice" najbolji na SFF-u, Lustigu "Počasno srce Sarajeva"


Marija Pikić tokom dodjele nagrade Srce Sarajeva za najbolju glumicu, 14. jul 2012.
Marija Pikić tokom dodjele nagrade Srce Sarajeva za najbolju glumicu, 14. jul 2012.
Dodjelom nagrada Srce Sarajeva u subotu naveče je zatvoren 18. Sarajevo Film Festival. Od ukupno devet igranih ostvarenja najboljim je proglašen rumunski film “Svi iz naše porodice” u režiji Radua Jude. Novčanu nagradu obezbijedio je Savjet Evrope u iznosu od 16.000 eura.

(VIDEO: Trejler za film "Svi iz naše porodice")


Specijalna nagrada žirija za igrani film pripala je turskom ostvarenju “Iza brda” autora Emina Alpera.

Srce Sarajeva za najbolju žensku ulogu dodijeljeno je mladoj Trebinjki Mariji Pikić za ulogu Rahime u filmu “Djeca” bh. režiserke Aide Begić.

Najboljim glumcem proglašen je Uliks Fehmiu iz Srbije za ulogu Sredoja Govoruše u prvom igranom dugometražnom ostvarenju “Ustanička ulica” u režiji Miroslava Terzića.

U Takmičarskom programu za kratki film prikazano je deset filmova iz osam zemalja jugoistočne Evrope. Najboljim filmom u ovoj selekciji proglašen je „Povratak“ kosovske režiserke Blerte Zeqiri.

Dvije specijalne plakete žirija za kratki film otišle su režiseru Pavelu Vesnakovu za film „Parafinski princ“ i Radu Potcoavi za film „Tata je glavni“.

Još jedno Srce Sarajeva otišlo je rumunskom autoru za najbolji dokumentarni film „Ugasi svjetlo“ Ivane Mladenović.



Nagradu za ljudska prava odnio je hrvatski režiser Nebojša Slijepčević za „Muški film“.
"Počasno Srce Sarajeva" direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra uručio je hrvatskom producentu i dvostrukom dobitniku Oskara Branku Lustigu, koji je u emotivnom govoru naglasio da je jako uzbuđen i impresioniran nagradom, uz opasku da u Sarajevo dolazi od godine kada još mnogi od prisutnih nisu bili ni rođeni.

"Imam mnogo prijatelja ovdje i ovo Srce koje sam dobio je zapravo njihovo srce, srce Sarajlija. Imam 80 godina i jako sam sretan da su večeras svi dobitnici nagrada mladi ljudi. Ovaj festival je bit filma, jer su to ljudi koji vole film. Na njima leži budućnost", kazao je Lustig.

Specijalni gost 18. Sarajevo Film Festivala, britanski glumac Jeremy Irons uručio je u Otvorenom kinu nagradu Fondacije Katrin Cartildge, čiji su ovogodišnji dobitnici sirijski autori Diana El Jeiroudi i Orwa Nyrabia.

Fondacija je osnovana u čast prijateljice Festivala glumice Katrin Cartildge, a dodjeljuje se za nezavisnost, jedinstvenost i integritet duha, koje je ona snažno podržavala i u sopstvenom životu predstavljala.

"Čast nam je što nagradu Katrin Cartlidge primamo u Sarajevu, gradu koji nam daje velike nade, u tako mračnom trenutku sirijske historije. Nagradu shvatamo kao priznanje svim hrabrim sirijskim filmskim stvaraocima, koji rade u krajnje opasnim uslovima, sa željom da pokažu agoniju u kojoj živi narod Sirije, da svijetu ispričaju o zvjerstvima diktature, o nenaučenim lekcijama i o velikoj snazi umjetnosti kao obliku slobode", istaknuli su povodom dobijanja nagrade Diana El Jeiroudi i Orwa Nyrabia.

Ovi autori su 2002. osnovali Proaction Film, danas jedinu nezavisnu dokumentarističku filmsku kuću koja radi u Siriji. Većina filmova koje produciraju i snimaju bave se pitanjima ljudskih prava, rada i socijalne pravde.

Na svečanosti su dodijeljene i CineLink nagrade. Eurimages koprodukcijska nagrada uručena je za ostvarenje "A Blast" reditelja Syllasa Tzoumerkasa (Grčka), CNC CineLink nagrada filmu "Man Don’t Cry" scenariste i reditelja Alena Drljevića (BiH), International Relations Arte nagrada ostvarenju "The Good Wife" scenariste i režisera Mirjane Karanović i Stevana Filipovića (Srbija), Living Pictures nagrada filmu "S.K." reditelja Laszloa Nemesa (Mađarska), CineLink Excellence nagrada ostvarenju "Quiet People" scenariste i režisera Ognjena Sviličića (Hrvatska), te EAVE stipendija filmu "Dust Cloth" režisera Ahu Öztürka i producenta Nesra Gürbüza (Turska).
XS
SM
MD
LG