Dostupni linkovi

Isključenje diplomate neće utjecati na odnose Velike Britanije i Rusije


Velika Britanija - Parlament, London
Priredila: Ena Stavanović

Rusija naziva „neprijateljskom“ odluku Velike Britanije da izbaci ruskog diplomatu uz optužbe za špijunažu. Britansko Ministarstvo vanjskih poslova je objavilo vijest u utorak 21.decembra. Stručnjaci tvrde da ovo isključenje neće utjecati na odnose dviju zemalja.

Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije je u utorak 21.decembra objavilo da je jedan ruski diplomat poslat kući nakon što je početkom ovog mjeseca podnesen zahtjev za njegovo isključenje.

U svojoj izjavi, Ministarstvo navodi da „postoje jasni dokazi o aktivnostima ruske obavještajne službe koje se sukobljavaju sa interesima Velike Britanije.“

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague
Rusko Ministarstvo vanjskih poslova je danas nazvalo taj potez „neosnovanim“ i „neprijateljskim“.

Moskva je kao odgovor na ovaj potez podnijela sličan zahtjev. Rusko Ministarstvo vanjskih poslova kaže da se i jedan britanski diplomat ovog mjeseca iz Moskve vratio kući.

Sekretar britanskog Ministarstva vanjskih poslova William Hague je rekao da navedeni britanski diplomata nije bio član obavještajne službe.

„Mi ostajemo otvoreni za mnogo produktivniji odnos s Rusijom i bilo kojom drugom državom koja poštuje naše zakone", kaže on.

BBC navodi neimenovani izvor koji tvrdi da slučaj izbačenja nije povezan sa Katiom Zatuliveter, bivšom istraživačicom koja je nedavno optužena da špijunira za Rusiju.

Moskva optužuje London za „opsjednutost špijunažom“ nakon što je Zatuliveter pritvorena.

Uprkos svemu odnosi se normalizuju

Ovo izbačenje je prvo koje se desilo nakon događaja iz 2006. kada je bivši oficir KGB-a Aleksandr Litvinenko otrovan u Londonu što veoma podsjeća na odnose dviju zemalja iz perioda Hladnog rata. Mnogi Britanci smatraju da je ruska vlada stajala iza ubistva tog velikog Kremlinovog protivnika.

Iste godine je Rusija optužila britanske diplomate za špijunažu uz pomoć „lažne stijene“.

U to vrijeme je grupa mladih aktivista koja podržava Kremlina uznemiravala britanskog ambasadora u Moskvi i Kremlin je naredio da se nekoliko ureda British Council-a u Moskvi zatvori.
Slika Aleksandra Litvinjenka kao meta

Ali od tad su se odnosi dviju zemalja postepeno poboljšavali, što je kulminiralo posjetom Williama Hague-a Moskvi u oktobru prošle godine.

Viktor Kremenyuk iz Američko-Kanadskog instituta u Moskvi je izjavio da se i uprkos reakciji Rusije na isključenje njihovog diplomate odnosi dviju zemalja neće poremetiti.

„Ovakvi događaji su se uzimali za ozbiljno za vrijeme Hladnog rata, ali sada to nije ništa neobično. Britanci nekoga izbace, mi nekoga izbacimo i onda se smirimo,“ kaže Kremenyuk.

Kremenyuk kaže da je u interesu Britanije da se njeni odnosi s Rusijom nastave poboljšavati jer ona ne želi da ostane po strani s obzirom na činjenicu da su odnosi Rusije s Njemačkom i drugim evropskim zemljama značajno uznapredovali.

„Britanija zna da joj više nije dovoljno da bude samo lojalni saveznik Amerike i da mora pokazati veću nezavisnost. Nova konzervativna vlada želi pokazati da se u tome razlikuje od prethodne laburističke vlade,“ rekao je Kremenyuk.

Britanski premijer David Cameron je prošlog mjeseca najavio da će iduće godine posjetiti Moskvu.
XS
SM
MD
LG