Dostupni linkovi

SAD kritikuje proterivanje OEBS-a iz Belorusije


Zgrada kancelarije OEBS-a u Minsku, 01. januar 2010.
Sjedinjene Države u ponedjeljak su oštro kritikovale odluku Belorusije da zatvori kancelariju OEBS-a u Minsku, ocenivši da je to "korak unazad" za demokratiju i ljudska prava u zemlji.

Belorusija je u petak naredila zatvaranje kancelarije Organizacije za evropsku bezbednost i saranju (OEBS) u Minsku, kao odgovor na njihove kritike predsedničkih izbora u ovoj zemlji, koja se smatra posljednjom diktaturom u Europi.

"To je korak natrag u razvoju demokratske vlade i poštivanju ljudskih prava u Belorusiji. SAD duboko žali zbog odluke vlade Belorusije o prestanku rada kancelarije OEBS-a u Minsku", rekao je portparol State Departmenta Philip Crowley, na dnevnom brifingu za novinare.

"Kancelarija je osnovan kako bi se pomoglo beloruskoj Vladi u izgradnji institucija, promociju vladavine prava, te potsticaju razvoja civilnog društva. A mandat te misije nije završen, što pokazuje OEBS-ova kritična procena predsedničkih izbora", istakao je Crowley.

OEBS-ove kritike izbora

OEBS je kritikovao nedostatak transparentnosti na predsedničkim izborima 19. decembra, ukazujući da Belorusija treba još "dosta puta da pređe i mnogo toga da ispuni" pre nego što izbori budu mogli da se smatraju slobodnim.

Na tim izborima pobedio je dosadašnji predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80 odsto glasova, koji je na vlasti već 16 godina.

Posle izbora u Belorusiji privedeno je sedam Lukašenkovih protivkandidata na predsedničkim izborima, a petorici preti kazna od 15 godina zatvora.

Uhapšeno je i najmanje 10 novinara koji su zadržani u pritvoru. Troje od njih mogli bi da budu osudjeni i na 15 godina zatvora zbog navodnog kršenja državnog poretka.

Odluka o zatvaranju kancelarije usledila je nakon što je u Belorusiji uhapšeno stotine pristaša opozicije koji su učestvovale u masovnim protestima protiv lažiranja izbora 19. decembra, na kojima je ponovno ubjedljivo pobijedio Aleksandar Lukašenko.

Počelo puštanje uhapšenih


Belorusija je ponedeljak oslobodila jednog od petorice opozicionih predsedničkih kandidata koji su pritvoreni tokom postizbornih demonstracija, pre dve sedmice.

Hrišćansko-demokratska partija saopštila je da je njenog lidera i predsedničkog kandidata Vitalija Rimaševskog oslobodila služba bezbednosti KGB, pošto je poslao "pisano objašnjenje" predsedniku Aleksandru Lukašneku.

Pet pritvorenih predsedničkih kandidata su među 22 opozicionih aktivista koji su prošle sedmice optuženi za izazivanje masovnih nereda u noći posle predsedničkih izbora, održanih 19. decembra.Policija je saopštila da očekuje da uskoro budu oslobođeni i drugi koji su uhapšeni tokom protesta.

Tada je pritvoreno 650 demonstranata, od kojih je oko 200 još u zatvoru. Na izborima je pobedio Lukašenko, koji je time osvojio četvrti predsednički mandat.

Hapšenje opozocionih lidera i nasilna intervencija policije protiv demonstranata izazvala je kritike Evropske unije i SAD, dok je Rusija podržala Lukašenka.

Mnoge zapadne zemlje oštro su osudile državnu represiju protiv opozicije u Belorusiji.
XS
SM
MD
LG