Dostupni linkovi

Evropa okovana snijegom i ledom


Vozila na auto putu kroz sjevernu Englesku
Vozila na auto putu kroz sjevernu Englesku
Snijeg i poplave blokiraju gotovo cijelu Evropu. Sniježene oluje prave velike zastoje u saobraćaju – problema ima u Britanija, Francuska, Njemačka, Austrija, Češka, Slovačka, Poljskoj, te na sjeveru Španije. U Poljskoj je u posljednja 24 sata zbog temperature 20 Celzijusa ispod nule umrlo 11 ljudi.

U Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj i na sjeveru Španije zatvoreni su pojedini aerodromi. Gotvo u potpunosti je obustavljen željeznički saobraćaj u Njemačkoj. Snijeg i niske temperature zatvorili su jedan od najprometnijih aerodrome u Velikoj Britaniji, Getvik. Prema izvještaju Evropske kontrole leta, odlaganja letova ima i na berlinskom Tegelu, kao i na sjeveru Španije.

Sniježne mećave blokirale su željeznički i avionski saobraćaj u centralnoj Francuskoj. Putnicima u Njemačkoj ne može da bude ponuđen ni prevoz autobusima kao zamjena jer su i putevi skoro svugdje neprohodni.

Snijegom pokriveni avioni na aerodromu Edinburgh, Škotska, 1. decembar 2010.
Od jutros je željeznički saobraćaj obustavljen i na mnogim linijama u pokrajinama Šlezvig-Holštajn, Saksonija, Saksonija-Anhalt, Tiringija i Bavarska. Zbog snijega i leda na šinama, srušenih stabala i poremećenog snabdijevanja strujom, teško su pogođene i linije između velikih njemačkih gradova.

Snježene mećave koje su od srijede popodne zahvatile Češku, Poljsku i Slovačku izazvale su haos u saobraćaju, a u nekim gradovima, kao Pragu i Bratislavi i kolaps gradskog saobraćaja.

Probleme stvaraju jake snežne vijavice, poledica i snažan vjetar koji na puteve u planinskim oblastima nanosi smetove, saopštila je češka Direkcija autoputeva.

Putari ne stižu da uklone više od 10 centimetara novog snijega na putevima a policija svako malo izlazi na teren zbog saobraćajnih udesa, uglavnom sitnijih, ali dovoljnih da parališu glavne saobraćajnice.

U Pragu, Brnu i drugim velikim gradovima zbog snijega kolabira gradski saobraćaj.

"Sve izgleda jako loše, rekao bih da je saobraćaj u kolapsu", kazao je dispečer gradskog saobraćaja u Pragu.

U srijedu uveče je gradski krizni štab odlučio je da se u gradu čiste prvo ulice gdje saobraćaju gradski autobusi i tramvaji. Zima i temperature do 20 stepeni ispod nule odnose i ljudske živote i najmanje četvorica beskućnika smrzla su se u poslednja 24 sata u raznim krajevima Češke.

Prognoze neizvjesne

U Poljskoj se 11 ljudi smrzlo samo u posljednja 24 sata, a temepratura je dostizala minus 26 Celzijusa.

Gradonačelnik Krakova Jacek Majhrovski apelovao je na sugrađane da ne izlaze ako ne moraju, a ako baš moraju isključivo gradskim saobraćajem koji se teškom mukom probija kroz zavijane ulice. Vozovi u Poljskoj kao i u Češkoj saobraćaju sa velikim zakašnjenjima, jer na mrazu pucaju šine a željezničari ne stižu da očiste zavijane skretnice.

Vozačima regionalne vlasti savjetuju da svakako ponesu i topli čaj, hranu i lopate ako im se desi da ostanu zarobljeni u nekoj od brojnih kilometarskih kolona na putevima širom Poljske. Probleme imaju i sa poljske strane Visokih Tatra gdje su teški kamioni na nekoliko mjesta blokirali put Krakov - Zakopane.

Kritično stanje u Slovačkoj je prije svega na putevima u sjevernim i istočnim planinskim oblastima zemlje. Probleme da gradskim saobraćajem imaju i Slovaci u Bratislavi i to pri odlasku i povratku sa posla, pošto masovno ostavljaju kola u garažama. Gradsko saobraćajno preduzeće Bratislave proglasilo je stanje pripravnosti.
Čistač snijega u Pragu

Prvi veći snijeg, koji je u srijedu napadao širom Austrije, odnio je dva ljudska života. I u Austriji imaju većih problema u saobraćaju. Zbog velikih sniježnih nameta privremeno je bio obustavljen saobraćaj na autoputu A21.

Naime, više kamiona je proklizalo na putu i to u oba pravca, zbog čega je bio zatvoren autoput. U Beču su i neke autobuske linije, zbog velikog snijega, morale da promijene rutu. Loše vrijeme je uticalo i na željeznički saobraćaj koji je bilježio kašnjenja. Na bečkom aerodromu Švehat za sada nema većih problema, kao što je to slučaj na više evropskih aerodroma.

Rumunija ima drugačijih problema, poslije velikih kiša naglo zahladnjelo i poledica pokrila je mnoge krajeve, izazvavši prekid saobraćaja.

Zbog poledice, u sredu uveče na aerodromu "Henri Koanda" u Bukureštu otkazani su svi letovi, a u četvrtak je odloženo 17 letova dok mnogi drugi kasne. Otkazan je polazak 12 vozova, a saobraćaj je toliko otežan da vozovi kasne čak i do 400 minuta. Na željezničke pruge i vozove pada drveće zbog težine leda.

Bukurešt je od srede kao klizalište, a neuobičajena ledena kiša pada i u četvrtak pa se zbog niske temperature ponovo stvara led. Veliki broj građana je dospio u bolnice zbog pada na poledici.

Za sad još nema pouzdanih podataka kada bi se sniježeno i kišovito vrijeme širom Evrope moglo promijeniti.
XS
SM
MD
LG