Dostupni linkovi

Hiljade stanovnika ugrožene


Poplava, Višegrad, 1. decembar 2010.
Poplava, Višegrad, 1. decembar 2010.
Pred nabujalim Drinom i Limom evakuisano je ugroženo stanovništvo u Prijepolju, Ljuboviji i Priboju a vatrogasno-spasilačke ekipe su na terenu i pomažu meštanima.

Osim Lima koji ugrožava Prijepolje, u porastu su i Drina i Sava, pa su ugrožene i opštine Užice, Šabac, Loznica, Bogatić i Koceljeva. Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić rekao je da je trenutno najteža situacija u Ljuboviji.

“U toku noći došlo je do novog poplavnog talasa i povećanja vodostaja koji je izazvao ugrožavanje više od 300 kuća i oko 1400 stanovnika u mestima Vogan, Kasice i Stara Ljubovija, gde je ugrožena i industrijska zona. Evakuisano je oko 30 domaćinstava koji se trenutno nalaze kod rođaka i prijatelja, voda u tim mestima nije za piće i trenutno Sektor za vanredne situacije obezbeđuje cisterne sa pitkom vodom”, kaže Marić.
Osim Lima koji ugrožava Prijepolje, u porastu su i Drina i Sava, pa su ugrožene i opštine Užice, Šabac, Loznica, Bogatić i Koceljeva

Angažovana je mehanizacija i stanovništvo radi na podizanju brane od džakova sa peskom kod Đurinovačkog potoka, gde postoji opasnost da Drina poplavi naselje sa oko 200 kuća.

Na lice mesta upućen je specijalni tim za poplave iz Beograda. Pomoć stiže i iz Sremske Mitrovice i Šapca.

Nizvodno od Loznice ugroženo je tridesetak domaćinstava, za koja je u pripremi organizovano izmeštanje sa tog područja, a nekim stambenim objektima voda takođe preti.

U Prijepolju su najugroženija naselja Brodarevo i Zalug i 20 osoba je premešteno u prinudni smeštaj, odnosno u hotele.

Protok Drine na brani Hidroelektrane Perućac jedanaest puta je veći od uobičajenog, a prema prognozama, biće premašen.
XS
SM
MD
LG