Dostupni linkovi

Etnička podeljenost i dalje vidljiva


Članovi Centralne izborne komisije bosanskih računaju glasačkih listića u Sarajevu, 03. oktobar 2010.
Članovi Centralne izborne komisije bosanskih računaju glasačkih listića u Sarajevu, 03. oktobar 2010.
Svetski mediji danas analiziraju ishod nedeljenih izbora u BiH. New York Times upozorava da je vreme da nacionalni lideri shvate da je zemlja u teškoj ekonomskoj situaciji i da moraju prevladati svoje uske nacionalne interese.

Londonski Financial Times piše da od ishoda izbora održanih u nedelju u BiH "najvjerojatnije" zavisiti sposobnost te "podeljene zemlje" da izgradi jače centralne institucije i tako se približi Evropskoj uniji.

List piše da je izlaznost koja je bila veća od očekivane pobudila nade, uglavnom zapadnih diplomata, da bi ovo glasanje moglo "prodrmati" komplikovani politički sistem kojim "separatistički nastrojeni bosanski Srbi već četiri godine manipulišu u svoju korist".

Takva bi se promena mogla dogoditi u Federaciji BiH ako socijaldemokrati, kao jedina veća stranka koja pokušava biti multietnička, napravi proboj na štetu čisto bošnjačkih stranaka, dok su, po oceni lista, šanse za tako nešto u Republici srpskoj mnogo manje.
Izbori u BiH, sudeći prema preliminarnim rezultatima i atmosferi, samo potvrđuju etničke podele zemlje, pišu danas mediji u Centralnoj Evropi


Savez nezavisnih socijaldemokrata je pred relativno uverljivom pobedom nakon predizborne kampanje nabijene nacionalističkom retorikom njenog lidera Milorada Dodika.

Financial Times zaključuje da je srpski lider, koji je svojevremeno bio viđen kao prozapadno orijentisani ekonomski reformator, iskoristio kampanju da jasnije nego ikada do sada verbalizuje svoj cilj "mirnog raspada Bosne i Hercegovine".

Još uvek prisutna etnička podeljenost

Izbori u BiH, sudeći prema preliminarnim rezultatima i atmosferi, samo potvrđuju etničke podele zemlje, pišu danas mediji u Centralnoj Evropi.

Češki dnevnik Lidove novini podsetio je da su juče održani izbori bili vrlo važni jer su odlučivali da li će se Bosna izvući iz stagnacije i eventualno krenuti ka članstvu u EU i NATO. Dugotrajni etnički sporovi i nacionalističke tendencije zavladali su, međutim, političkom scenom BiH još dugo pre izbora, upozorio je češki dnevnik.

"Političari su tako na veliko nezadovoljstvo birača zaobilazili druge probleme koji muče zemlju - slabu privredu, nedostatak radnih mesta, nuzzne reforme", piše češki dnevnik i navodi upozorenja analitičara da ishod izbora može da donese zemlji još veću nestabilnost i podeljenost.

Po oceni češkog lista na nacionalističke karte su u predizbornoj kampanji zaigrali pre svega bosanski Srbi, premda sklonosti da traže ekskluzivni položaj u okviru države imaju i bosanski Hrvati. "Veliki podsticaj za Srbe u tom smislu bilo je priznavanje nezavisnosti bivše srpske pokrajine Kosovo koju je u julu potvrdio Međunarodni sud pravde u Hagu", zaključuju Lidove novini.
Bosne i Hercegovine - prebrojavanja glasova na dan izbora, 3O. oktobar 2010.

Slovački list SME navodi danas da preliminarni rezultati izbora za tročlano predsedništvo potvrdjuju da će ono ostati etnički podeljenih mišljenja o budućnosti BiH. O političkom patu u Bosni piše danas i poljski dnevnik Žečpospolita.

"Uzajamno nepoverenje srpskih i bošnjačkih elita prouzrokovalo je to da je praktično prestao da funkcionisse parlament BiH. Pošto nema (odgovarajućih) zakona onemogućen je napredak u procesu pristupanja Evropskoj uniji", upozorio je poljski list.

Žečpospolita zaključuje da ako se na izborima potvrde prognoze raspoloženja birača, ni novi parlament ni kolektivni šef države neće moći da prevaziđu sadašnji zastoj Bosne.

Opšti izbori u BiH 3. oktobra


Opšti izbori

Trećeg oktobra 2010. građani BiH su glasali na sedmim opštim demokratkim izborima od 1990. godine

* Za izbore je bilo registrovano 3.126.599 glasača.

* Građani su mogli birati između 8.730 kandidata, od čega 11 nezavisnih, koji se nalaze na 778 kandidatskih listi i predsstavljaju 39 političke partije i 11 koalicija.

* Na nivou BiH, građani su birali tri člana Predsjedništva te 42 zastupnika za Zastupnički dom Parlamentarne Skupštine BiH.

* U Federaciji BiH, birano je 98 zastupnika za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH i zastupnici za 10 kantonalnih skupština.

* U Republici Srpskoj, biran je predsjednik i dva potpredsjednika Republike Srpske i 83 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

* Stranica posvećana izborima OVDJE

* Stranica Centralne izborne komisije www.izbori.ba

XS
SM
MD
LG